Klubben på Roplan, ett teknikföretag i Botkyrka söder om Stockholm, bildades så sent som för ett halvår sedan i samband med att företaget ville driva igenom ett krisavtal. Nu är majoriteten av de omkring 15 tjänstemännen på företaget, som tillverkar tätningar, med i klubben.
Att Roplan är ett familjeägt företag innebär vissa fördelar jämfört med hur det är på ett stort börsnoterat bolag, påpekar Lars Grenius som är suppleant i Unionenklubbens styrelse.
- Här är ägandet nära. Vi har bara en kapten och inga aktieägare att ta hänsyn till, och det finns inga bonus- eller provisionsbaserade löner. Dessutom har vi god insyn i företaget.
Ett avtal av det slag som arbetsgivarna vill ha, där alla löneökningar förhandlas fram ute på det enskilda företaget, skulle kanske fungera bra på Roplan. Men för fackföreningsrörelsen som helhet skulle det vara "en smärre katastrof" säger Magnus Sjöbom som är klubbordförande.
- Man skulle tappa den styrka man har i kraft av att man är så många. Hela trycket skulle försvinna. Det skulle vara en väldigt tråkig utveckling. Får man nollavtal har en stor del av makten tagits ifrån facken, och folk skulle tappa lust att vara med.
Är löneökningar på 2,6 procent värda att ta en konflikt för?
- Man vill aldrig gå i konflikt. Men släpper inte arbetsgivarna kravet på nollavtal tror jag att det kan vara svårt för facket att se någon annan lösning. Men jag tycker inte att man ska vara så fixerad vid att få igenom sin siffra. Blir det lite mindre så är det inte hela världen. Det viktigaste är att få ett avtal överhuvudtaget.
Dessutom är det långtifrån givet att man skulle få medlemmarnas stöd för en konflikt, menar Lars Grenius.
- Man kippar fortfarande efter andan efter krisuppgörelsen. Många skulle ha en förståelse för ett nollavtal, de skulle kunna ta ett år för att se vart konjunkturen är på väg. Så pass rädda är de om sina arbeten.
Bland de övriga fackliga kraven lyfter klubben på Roplan fram att rätten att avtala bort övertidsersättning ska begränsas. Men varken det eller exempelvis krav på förbättrad föräldralön har samma tyngd som frågan om lönen, anser Lars Grenius.
- Nej, jag tror att det är väldigt individuell nivå på de kraven. De berör inte flertalet medlemmar på samma sätt.