- Det är jättebra att JämO fått extra pengar till att granska arbetsgivarna så att lönekartläggningarna blir gjorda och att man gör alla steg. Men klubbarna får inte förledas till att tro att JämO också kan se till att man verkligen hittar och åtgärdar de osakliga löneskillnaderna. Det är facket som måste stå för den kvalitetssäkringen.
Sedan riksdagen beslutat skjuta till extra pengar kunde JämO förra hösten inleda en granskning av hur 1200 arbetsgivare, med sammanlagt en miljon anställda, lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar.
I en första etapp har 378 arbetsgivare granskats och nu har JämO också kontrollerat utfallet av de lönekartläggningar som gjorts.
Av de 292 arbetsgivare vars ärenden nu är avslutade har 129 också hittat och rättat till osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, konstaterar JämO.
Minst 3 300 anställda har fått lönejusteringar, varav nio av tio är kvinnor. Omkring 3 000 kvinnor får nu en tusenlapp mer i månaden. Totalt handlar det om lönejusteringar på minst 40 miljoner kronor.
I två av tre fall gällde orättvisorna olika lön för samma arbete.
Det är dock viktigt att skilja på JämO:s och fackets roll i sammanhanget, framhåller Ulla-Maria Jonsson.
- JämO kan ju inte ta ställning till bedömningarna i de lönekartläggningar man får in. Den kunskapen och insynen har ju bara det lokala facket som därför också ska se till att lönerna rättas till direkt eller senast inom tre år.
ANITA TÄPP