På Telia Sonera finns sedan många år ett samverkansavtal och ett omställningsavtal som innebär att facket ska vara med från idéstadiet till genomförandet vid neddragningar. Arbetsgivaren och facket ska också vara överens om omställningsfrågorna.
För att se till att avtalen följs har man inrättat ett samverkansråd som kan lösa tvister mellan parterna, där även två opartiska externa personer sitter med.
Sedan Telia Soneras vd Lars Nyberg gav besked om den stora personalnedskärning som är på gång har inga förhandlingar med facket genomförts, trots att klubben krävt omedelbara överläggningar.
- Vi har bara fått information, säger Berith Westman.
Att man inte vill förhandla är ett avtalsbrott, hävdar klubbstyrelsen. Men att stämma företaget är inte aktuellt för tillfället.
- Innan man gör det så ska man enligt avtalen driva frågan till samverkansrådet vilket vi också har gjort.
På företaget hålls normalt regelbundna samverkansmöten där andra frågor tas upp. Dessa deltar nu inte klubben i.
- Vi kan inte fortsätta med det i det här läget. Men vi slutar inte att reagera. Om vi får beslutsunderlag där vi inte är eniga med ledningen så skickar vi dom bara vidare till samverkansrådet. Så får vi se hur ledningen reagerar på det, säger Berith Westman.
Eftersom de fackliga representanterna inte får träffa ledningen för överläggningar lägger man i stället ut skrivelser med fackets krav på intranätet och skickar också mejl till ledningen.
- Även om vi inte får till en dialog så vill vi vara tydliga med vad vi vill.
Berith Westman har bland annat varnat för följderna av den planerade personalneddragningen.
- Företaget är redan anorektiskt. De dramatiska nedskärningarna som planeras äventyrar verksamheten. Var ska vi dra ned? Telia Sonera har redan problem med att klara mejltrafiken och annat. Det kan bli fler krascher om man drar ner så här.
Vad blir nästa steg?
- Vår strategi måste jag naturligtvis hålla för mig själv. Men vi har möten i klubbstyrelsen där vi diskuterar olika steg, dag för dag.
Fakta
Den 8 februari meddelade Telia Soneras koncernchef Lars Nyberg att 2 900 tjänster i Sverige och Finland försvinner då företaget ska banta sina kostnader med 5 miljarder kronor.
I Sverige ska 2 000 tvingas gå. Det är nästan var femte av de cirka 11 000 anställda.
Samtidigt ska företaget, som gjorde en vinst på nära 18 miljarder kronor ifjol, dela ut tio miljarder extra till aktieägarna.
Klubben Unionen-Tele, med 4 500 medlemmar, har reserverat sig både mot extrautdelningen till aktieägarna och besparingsbeslutet.