"Dags att göra uppehåll med löneökningarna", skriver sju ledande företrädare för näringslivet i dag på Dagens Nyheters debattsida och frågar om det inte är "dags att - av omsorg om de jobb som finns kvar - ompröva den reflexmässiga fackliga rollen som kravmaskin?"
Cecilia Fahlberg betraktar artikeln som ett klassiskt upplägg från arbetsgivarna inför en avtalsrörelse och finner den föga förvånande.
- Slutsatsen att vi gör något reflexmässigt är felaktig. Vi har gjort och är inne i en väldigt bred insamlingsfas där vi pratar med tusentals medlemmar, via webbenkäter, intervjuer och olika företrädare och vi har stor uppslutning bakom våra krav.
Lägstlönerna är för höga, anser debattförfattarna som menar att höga ingångslöner minskar framför allt ungdomars attraktivitet på arbetsmarknaden och slår ut mängder av jobb som helt enkelt blir för dyra för eventuella köpare.
- Arbetslösheten måste lösas på helt andra sätt. Våra lägstlöner ligger någonstans runt 14 000-15 000 kronor och det är en lön som nätt och jämnt möjliggör för en ung vuxen person att flytta hemifrån och betala sin hyra. Över huvud taget har unga det oerhört tufft på arbetsmarknaden i dag. Många saknar kollektivavtal och har otrygga anställningar, säger Cecilia Fahlberg.
Enligt debattörerna har krisen med önskvärd tydlighet visat på behovet av mer flexibla regler för arbetstidens förläggning. Cecilia Fahlberg säger att möjligheten att variera arbetstid och ledighet finns i någon mån.
- Men vi kan inte ha en konjunkturanpassad arbetstid där man jobbar 200 procent ena året och 50 procent det andra. Vi måste tänka helt annorlunda. I sämre tider måste det finnas möjlighet för anställda att spetsa sin kompetens.