Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ettåringen som många struntar i

I morgon fyller Ipred-lagen ett år, men fortfarande är det många som fildelar. Nästan fyra av tio företag har medarbetare som använder jobbdatorn till att ladda ner filmer och musik.
Eva Karlsson Publicerad 31 mars 2010, kl 13:17

Proacts Lagringsbarometer har frågat IT-chefer på 100 börsbolag och myndigheter om hur det är på deras företag. 37 procent vet eller tror att deras anställda laddar ner upphovsskyddat material på sina jobbdatorer för privat bruk. Detta trots att 92 procent bland börsbolagen och 72 procent i offentlig sektor har en policy för vad personalen får och inte får ladda ner.

Att ladda ner och tillägna sig upphovsrättsligt skyddat material som är utlagt olovligen är ett brott mot lagen om upphovsrätt. Den som gör sig skyldig till brott är i första hand den som utför gärningen. Vilket ansvar företagen har är oklart. Saken har enligt Proact inte prövats i Sverige.

- Oavsett ansvarsfrågan vill inga företag bli förknippade med upphovsrättsintrång. För att förhindra olovlig nedladdning är första steget att ta fram en policy och säkra att den efterlevs, säger Per Sedihn på Proact i ett pressmeddelande.

Datalagringsföretaget menar att man inte kan spärra illegala filer men att man kan spärra kända fildelarsajter. Man kan också blockera till exempel film- och musikfiler för alla utom anställda som behöver tillgång till rörlig bild i sitt jobb.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.