Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ett leende kan kosta på

Le oftare, det gör dig gladare och mer engagerad i jobbet. Men det gäller att leendet kommer från hjärtat. Ett framtvingat glatt humör kan i värsta fall resultera i nedstämdhet skrivet Du&jobbet.
Petra Rendik Publicerad

Forskare vid Michigan State University studerade några busschaufförer i ett par veckors tid. De kom fram till att de chaufförer som log mot passagerarna för att de kände sig glada på riktigt, också blev på bra humör och mer engagerade i sina jobb.

Men om de kände sig tvingades att le blev effekten den motsatta, de blev nedstämda istället. Sämst mådde kvinnliga chaufförer av att fyra av falska leenden.

Personal som ser glada ut men inte nödvändigtvis är det behöver inte vara en tillgång för företagen, det kan vara tvärtom är forskarnas slutsats. Påtvingade leenden kan göra att man inte känner igen sig själv, det kan leda till känslomässig utmattning och mindre engagemang i jobbet

En studie vid Karlstads universitet visar på ungefär samma slutsats som den från Michigan. Anställda inom serviceyrken känner stora krav på sig att vara och se glada ut. Mer än sex av tio anställda känner tvång att vara tillmötesgående och på bra humör. Många tar också på sig en annan roll enligt studien från Karlstads universitet. Bara fem procent bland dem som jobbar med dagliga kundkontakter tycker att de är sig själva skriver Du&jobbet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.