Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Du är inte ditt jobb"

Låt inte omorganisationer och uppsägningar få för stora proportioner i ditt liv. Olof Röhlander, licensierad mental tränare, tipsar om hur du kan gå stärkt ur förändringarna.
Eva Karlsson Publicerad
Olof Röhlander

Det är tungt att vänta på besked om man får behålla jobbet eller inte. Kommer hon att få stanna? Får jag gå? Vad kan hon som inte jag kan? Konflikter uppstår, arbetsmoralen sjunker. Inget känns roligt. 

- Det första du kan tänka när du är i en förändringsprocess på jobbet är att det inte finns några slut. Det finns bara början på något annat. Det kan låta klämkäckt, men tänker man på det en stund så ser man att det ligger mycket i det. Många gånger är det förändringar som först kändes jobbiga som får oss att växa som människor och upptäcka nya vägar framåt, säger Olof Röhlander.

Men att man växer är oftast inte något man hurrar för när man är mitt i det.

- Låt inte det som händer på jobbet få för stora proportioner. Förändringen är bara en av de "tårtbitar" i ditt liv som är viktiga för att du ska ha ett bra liv. Men det är lätt att låta det "blöda" över de andra tårtbitarna, såsom familj, vänner och hälsa. Isolera i stället händelsen och låt den få stanna i sin egen tårtbit, säger Olof Röhlander.

Många som genomgått större förändringar på arbetsplatsen vittnar om att det är lätt att tappa självförtroendet, oavsett om man blir kvar eller tvingas gå.

- Försök att träna upp en inre trygghet genom att träna mentalt. Det innebär att du kommer att ha en visshet om att vad som än händer i framtiden så kommer du att klara av det. Du kan inte kontrollera allt som händer i världen, men du kan ta kontroll över din syn på det. Mental träning är stressreducerande och du lär dig tänka kreativt och se lösningar i stället för att se allt i svart.

- Det här är ett bra tillfälle att träna på vem du är, och att en uppsägning inte knäcker en sådan som dig. Rätt attityd är viktigare än rätt resurser. Du är trots allt inte ditt jobb, det är något du gör.

Hur får gruppen som blir kvar tillbaka arbetslusten?

- Det är viktigt att inte ha dåligt samvete för dem som fick gå. Det är sannolikt inget du har ansvar för och du hjälper inte dem genom att gå och deppa för att du är kvar.

- Det gäller att snabbt skapa en gemensam målbild att jobba mot, något som skapar motivation. Kanske är det läge att sätta upp en regel att vi från och med nu bara får diskutera nuet och framtiden på våra möten, säger Olof Röhlander.

Fotnot: Cd för mental träning finns på Apoteket eller Buena Vida. Mer tips på Olof Röhlanders hemsida upphopp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.