Direktkontakt med arbetsgivaren eller tips från vänner och bekanta är det absolut vanligaste sättet att hitta ett jobb. Av drygt 400 000 nyanställningar, gick nästan tre fjärdedelar via dessa vägar. Att söka via annons ledde endast till 23 000 jobb, och inte heller Arbetsförmedlingen lyckades förmedla särskilt många jobb.
- Arbetsmarknaden ser inte ut som för 20 år sedan. De traditionella vägarna till jobb finns fortfarande, men används inte lika flitigt som förr. I dag är det inte ovanligt att skicka iväg en spontanansökan eller gå via sitt kontaktnät, säger Johan Fogelberg.
Kontakterna kan röra sig om allt ifrån att en vän eller familjemedlem har rekommenderat personen att söka jobbet, eller att en före detta arbetsgivare eller kollega har hört av sig.
- Alla har kontakter. Det är viktigt att inte endast tänka på den närmaste kretsen utan även gå vidare i kontakter i flera led. Om din kollegas bekanta jobbar på ett intressant företag. Tveka inte att ringa.
Att ta kontakt för att berätta om sin situation och fråga om möjligheten till arbete är dock lättare sagt än gjort. Men Johan Fogelberg tycker att man kan gå efter premissen nyttja, men inte utnyttja.
- Det är viktigt att inte vara för påstridig. Om du pratar med en ytligt bekant, nämn att du söker jobb lite i förbifarten, så behöver det inte bli en så stor grej.
Både arbetsgivaren och den arbetssökande kan dock förlora på en rekrytering som går endast via kontakter.
- Jag tycker att det är okej om kontakter kan ge lite hjälp på traven för att bli en av kandidaterna till jobbet. Men sedan måste arbetsgivaren se till att rekryteringsprocessen går schyst till så att ingen blir diskriminerad till följd av detta, säger Johan Fogelström.
SCB:s statistik visar även att antalet anställda har ökat kraftigt de senaste 20 åren, med omkring 200 000 personer. Kvinnor, unga och utrikesfödda som jobbar i hotell- och restaurangbranschen är kraftigt överrepresenterade.