Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dagens arbetsmarknad diskriminerande

Kontakter är vanligaste vägen till jobb, visar en undersökning från Statistiska Centralbyrån.
- Ett bra sätt att komma till första intervjun, men visst finns det risk för diskriminering, säger Unionens karriärcoach Johan Fogelberg.
Lina Jonsson Publicerad

Direktkontakt med arbetsgivaren eller tips från vänner och bekanta är det absolut vanligaste sättet att hitta ett jobb. Av drygt 400 000 nyanställningar, gick nästan tre fjärdedelar via dessa vägar. Att söka via annons ledde endast till 23 000 jobb, och inte heller Arbetsförmedlingen lyckades förmedla särskilt många jobb.

- Arbetsmarknaden ser inte ut som för 20 år sedan. De traditionella vägarna till jobb finns fortfarande, men används inte lika flitigt som förr. I dag är det inte ovanligt att skicka iväg en spontanansökan eller gå via sitt kontaktnät, säger Johan Fogelberg. 

Kontakterna kan röra sig om allt ifrån att en vän eller familjemedlem har rekommenderat personen att söka jobbet, eller att en före detta arbetsgivare eller kollega har hört av sig.

- Alla har kontakter. Det är viktigt att inte endast tänka på den närmaste kretsen utan även gå vidare i kontakter i flera led. Om din kollegas bekanta jobbar på ett intressant företag. Tveka inte att ringa.

Att ta kontakt för att berätta om sin situation och fråga om möjligheten till arbete är dock lättare sagt än gjort. Men Johan Fogelberg tycker att man kan gå efter premissen nyttja, men inte utnyttja.

- Det är viktigt att inte vara för påstridig. Om du pratar med en ytligt bekant, nämn att du söker jobb lite i förbifarten, så behöver det inte bli en så stor grej.

Både arbetsgivaren och den arbetssökande kan dock förlora på en rekrytering som går endast via kontakter.

- Jag tycker att det är okej om kontakter kan ge lite hjälp på traven för att bli en av kandidaterna till jobbet. Men sedan måste arbetsgivaren se till att rekryteringsprocessen går schyst till så att ingen blir diskriminerad till följd av detta, säger Johan Fogelström.

SCB:s statistik visar även att antalet anställda har ökat kraftigt de senaste 20 åren, med omkring 200 000 personer. Kvinnor, unga och utrikesfödda som jobbar i hotell- och restaurangbranschen är kraftigt överrepresenterade.

Fakta

Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403.000 anställningar, via extern rekrytering. Interna rekryteringar, det vill säga byte av jobb hos samma arbetsgivare, räknas inte.
Dessa fördelas på följande sätt:

  •  34.000 via arbetsförmedlingen
  • 23.000 via annons i tidning, internet eller liknande.
  • 79.000 via anhöriga, vänner eller bekanta.
  • 100.000 där arbetsgivaren kontaktade den arbetssökande.
  • 103.000 där den arbetssökande kontaktade arbetsgivaren.
  • 10.000 via övriga kanaler.
  • 54.000 där uppgift saknas.

Källa: SCB

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.