Denise Drougge är 29 år och nybliven konferenschef på Quality Hotel Globe i Stockholm. Nyss hade Denise kollegor, nu är hon deras närmaste bas och kan inte vara lika mycket kompis längre.
- Mina chefer har sagt att jag nu har en helt ny relation med mina gamla kollegor och bör dra mig tillbaka ett steg.
Denise håller med - men inte helt. Självklart kan allt inte vara som förut, men var ska man dra gränsen? Hon kan inte ventilera alla sina nya chefsbeslut med sina kompisar. Men måste hon sluta prata med dem om saker som kanske inte ens berör jobbet?
- Jag får nog pröva mig fram efter hand, för att se vad som är rätt för mig. Det beror också på hur medarbetarna är som personer och vilken typ av ledarskap som krävs för dem, säger hon.
Men är det alltid fel av chefen att vara kompis? Nej, tycker Maria Fors Brandebo, doktorand vid Försvarshögskolan i Karlstad på institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap.
Hon berättar om den nyblivne chefen Rolf som samlade sina medarbetare och berättade att han bytt namn.
- Ni får sluta kalla mig Roffe. Hädanefter är jag Rolf, sa han.
Rolf gjorde fel, anser Fors Brandebo.
- Han hade nog en känsla av att inte räcka till som ledare och måste gömma sig bakom chefsrollen.
Enligt henne är kompisrelationer på jobbet värdefulla och får inte kapas utan vidare. Hon ser visserligen riskerna med kompisskap: att chefen favoriserar vissa medarbetare och uppfattas som orättvis.
Men det är egentligen inte vänskapen som är problemet, utan om chefen inte klarar att behandla alla medarbetare lika. Kan chefen det? Jag tycker till och med att den som inte klarar att vara vänskaplig och rättvis samtidigt kanske inte ska vara chef, säger hon.
Det är ofta äldre chefer som råder nya chefer att hålla distans, enligt hennes forskning. Nyblivna, framför allt yngre, chefer brukar inte ha samma inställning.
- Kommer man som chef in utifrån i stället för upp från golvet är det förstås lättare att hålla distans. Men det behöver inte vara rätt då heller.
Och i praktiken är chefer och medarbetare bekanta eller vänner i vilket fall som helst.
Men det går att fundera lite djupare. Chefen är aldrig kompis-tanken vilar enligt Fors Brandebo ofta på rädslan för att tappa i auktoritet - att en chef bara kan ha makt när han eller hon håller distans. Men det kan vara tvärtom, anser hon.
- Vi ser i vår forskning att ju större auktoritet chefer har, desto mindre distans. De är ledare mer än chefer. Och de förlorar ingenting på det, säger Maria Fors Brandebo.