Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Chef hemma?

På jobbet lär du dig en hel del om kommunikation, relationer och ledarskap. Men tänk efter innan du börjar tillämpa teorierna hemma - det är skillnad på barn och medarbetare.
Jonas Fréden Publicerad

Anders H Persson hade gått en kurs om arbetslags utveckling och mognad och var entusiastisk. Men när han försökte tillämpa kunskaperna hemma på sin fru fick det motsatt effekt.

- "Vad försöker du göra nu? Det där funkar inte" sa hon. Det blev bara så fel, skrattar Anders H Persson.

I dag är han IT-chef på Apoteket och har två vuxna barn, 17 och 24 år gamla.

Nu förstår han att det inte är någon idé att inspireras för mycket och för snabbt av sina chefsinsikter. Då undrar dina barn och din partner direkt vad du håller på med.

- "Det där har du bara lärt dig på någon kurs", kan de säga.

Man ska aldrig springa hem och agera hemma som man lärt sig på jobbet. Man måste först bottna i kunskaperna, låta dem slipas mot verkligheten, skaffa sig lite distans, tycker han.

Men ledarkurser ökar självkännedomen, hur man reagerar på stress, till exempel.

- Blir jag arg, förvirrad eller långsam? Sådan kunskaper hjälper när stressen väl kommer, lika väl vid en kris på jobbet som hemma med barnen, säger Anders H Persson.

Men Monica Fagerström, beteendevetare och coach på Unionen, med tre barn, tycker inte att man kan jämföra chefskap och föräldraskap.

- Hemma är man sitt råaste, naknaste jag. Din grundläggande personlighet kickar in. Om du inte känner din egen djuppsykologi, som vilken roll du haft i din uppväxtfamilj och hur det kan påverka dina nuvarande relationer, så hjälper det inte så mycket att ha gått ledarskapskurser, anser Monica Fagerström.

Och Fagerström vill påpeka att de ledarkunskaper du fått i karriären knappast kan ersätta det som karriären kan kosta - tid hemma med barnen. Kvalitetstid kan aldrig ersätta gott om tid.

- Man måste vara på plats hemma för sina barn. Många små handlingar bygger relationer. Man behöver inte nödvändigtvis göra saker tillsammans men att bara vara där är oerhört viktigt.

Det kan dessutom vara snudd på omöjligt att tillämpa ledarskapsteorier hemma, även om man försöker.

- Jag coachar en chef som försöker bryta ett gammalt, destruktivt familjemönster av negativa kommentarer, sarkasmer och snålhet med berömmet. Han har börjat ge positiv feedback med mycket vänlighet och tacksamhet, precis som han lärt sig på jobbet. Men det fungerar inte riktigt, eftersom de andra familjemedlemmarna är omedvetna om sina roller och vad de skulle vinna på att ändra dem, säger hon.

- Visst går det att ändra på familjemönster, men det kan vara väldigt svårt att ändra på sådana mönster helt själv.

Anders Kindlund är både utbildad psykolog och chef på handelshuset Elof Hansson, som köper och säljer skogsvaror. Han har två vuxna söner.

Chefskap och papparoll kan hänga ihop, tycker han. Själv aktade han sig för att bli för dominant hemma när sönerna var små.

- Chefen blir ju van vid att bli lyssnad på. Och en del av oss vill till slut gärna höra sin egen röst, säger han.

Då kan man snabbt blir nedtagen på jorden.

- "Är du dum, eller?" kunde mina grabbar säga om något fint förslag som alla på jobbet lyssnat artigt på, skrattar Anders Kindlund.

Kindlund har ändå använt en rad chefredskap i familjen. En chef lär sig till exempel att ta svåra samtal tidigt. Han eller hon är medveten om att kommunikation är svårt och att andra inte alltid uppfattar vad chefen sagt som det var tänkt.

- Chefskapet kan motverka det där curlandet, kompisföräldraskapet, som en del sysslar med. Men en chef kan också ta för mycket ansvar hemma. Du kan göra för mycket för dina barn, för att du är van att agera och få saker gjorda, säger Kindlund.

Det kan få absurda konsekvenser. Det händer att föräldrar ringer till Kindlunds företag och söker jobb - åt sina barn. Då undergräver de förstås barnens ansökan.

Chefs- och föräldrarollen överlappar, tycker Anders Kindlund.

- Man är inte bara rationell på jobbet och bara emotionell hemma. Som chef har du kanske en rationell plan eller vision, men du måste känna den i kroppen också annars blir du aldrig trodd. Och tvärtom hemma, om du bara går på känslor utan eftertanke så fungerar inte det heller.

Dessutom vet chefer att man bör leva som man lär.

- Exemplets makt är störst, både på jobbet och i familjen. Det vet alla chefer.

Göran Francke är samtalsterapeut och har uppfostrat tre pojkar. Han håller med Anders Kindlund i stora drag.

När Francke gör psykologiska utvärderingar händer det att folk frågar om de ska "resonera som om de var hemma, eller som på jobbet". Det är en varningssignal, tycker Francke. Du ska vara samma person alltid.

- Personliga värderingar bör inte förändras för att man går hem från jobbet, säger Francke, och rekommenderar ett tankeexperiment. Fundera på hur ett beteende uppfattas dels hemma, dels på jobbet. Om någon lägger upp fötterna på skrivbordet - hur reagerar jag på jobbet? Om barnen gör så hemma? Eller om chefen kommer hem till mig och gör så? Borde vi inte reagera likadant alltid? Jo, tycker Francke.

Han hittar lätt exempel på chefsverktyg som fungerar oavsett miljö.

- "Giraff-språket", till exempel, alltså att i konfliktsituationer ge feedback genom att välja att redogöra för sina egna känslor hellre än kritisera andra, säger han.

- Eller att kritisera någon enskilt, men berömma inför andra, säger han.

- Nackdelen skulle kunna vara att chefer som måste använda hårda nypor kanske tar med sig sitt auktoritära beteende hem. Men allmänt sett tycker jag att chefskap ofta leder till större självkännedom. Och större människokännedom över huvud taget.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.