Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bryt rutinen på semestern

Att tämja noshörningar i Botswana eller superslöa i en solstol - det är frågan. Fast svaret på vad som lämpar sig bäst att göra på semestern är egentligen enkelt: Gör det som är minst likt ditt jobb.
Johanna Rovira Publicerad

Semester är visserligen ett förträffligt påfund, men för många kan det också vara ångestframkallande. Det är så mycket man ska hinna med - snickra verandor, förverkliga sina drömmar om äventyrsresor, besöka försummade släktingar och vänner, uppfylla löftet om Legoland, njuta av livet, städa förråden, vila upp sig. Hur ska en stackars löneslav med blott fem veckors ledighet få tiden att räcka till?  

Särskilt som skilsmässan från jobbet kan vara nog så påfrestande. Det är inte bara de grövsta arbetsnarkomanerna som syndar, allt fler av oss smygjobbar under semestern - svarar i mobilen, kollar mejlen eller tar med sig olästa rapporter/jobblitteratur till stranden.

Stressforskarna är oroliga över utvecklingen och menar att vi ännu inte sett vilka konsekvenser detta smygjobbande kan få. De propagerar också för att vi ska varva ner i god tid före semestern eftersom det tar tid innan batterierna börjar laddas. En alltför kort semester är tämligen bortkastad - en studie på slutkörda personer som bara tagit ut tre veckors semester visade att de var precis lika trötta igen efter bara någon vecka på jobbet.

Ett annat tips är att göra motsatsen till sitt jobb under semestern. Har du ett stillasittande ensamt jobb kanske noshörningssafarin är din grej. Har du däremot ett livligt aktivt arbete är tipset att slå rot under en korkek och lukta på blommorna.

Fakta

  • Ta helst ut hela semestern i ett sjok. Enligt semesterlagen har du rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under juni, juli och augusti.
  • Trappa ner i god tid före semestern. Att tokjobba in i det sista förkortar i praktiken semestern. Åta dig inga nya jobb utan ägna de sista dagarna åt att städa skrivbordet.
  • Lås in mobiltelefonen i en skrivbordslåda eller byt simkort i den, så att du slipper enerverande jobbsamtal precis när du ska dra in en jätteforell.
  • Skriv ett frånvaromeddelande på mejlen och hänvisa till någon annan. Om du nödvändigtvis inte kan slita dig från att kolla e-posten under semestern, gör det enbart på bestämda tider, så sällan som möjligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.