Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Bra chefer ger friska medarbetare

På företag med låg sjukfrånvaro rekryteras cheferna ofta internt och har hög social kompetens. Chefernas betydelse för hur medarbetarna mår kan inte underskattas, visar forskning som diskuterades i Almedalen.
Niklas Hallstedt Publicerad

Forskare inom projektet Hälsa och framtid har synat vilka faktorer som skiljer företag med låg långtidssjukfrånvaro från företag med en mer genomsnittlig sjukfrånvaro. Det visade sig finnas en rad skillnader, bland annat i hur de "friska" företagen ser på sina anställda. Här betraktas medarbetarna i högre grad som en tillgång. Kompetensutvecklingen styrs inte enbart av verksamheten, utan tar hänsyn till de anställdas intressen och behov av personlig utveckling.

Ledarskapet är ytterligare en faktor som skiljer de båda grupperna av företag åt. På företag med låg långtidssjukfrånvaro finns det ofta en uttalad ledarskapsfilosofi som ger tydlighet. Både chefer och medarbetare vet vad som förväntas. Dessutom rekryteras cheferna ofta internt vilket gör att de känner till både företagets värderingar och dess verksamhet. Dessutom framhålls ofta vikten av att chefen har social kompetens.

Däremot har inte forskarna lyckats belägga att "friska" företag skulle vara mer lönsamma än övriga, även om de är övertygade om att sambandet finns.

En av dem som visat att hälsoarbete lönar sig är Johnny Johnsson, företagsläkare på Stora Enso. Ett exempel är sjukfrånvaron vid Fors bruk. Insatserna för företagshälsovård, friskvård och kollektiva utbildningar gav fem gånger så mycket tillbaka.

                                                   


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.