- Industrin och tjänstebranschen är två sektorer som är väldigt beroende av varandra. Med det här avtalet vill vi lyfta tjänstesektorns betydelse och skapa framgångsrika företag. Det gynnar våra medlemmar också, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande.
Bakom avtalet står, förutom Unionen och Almega, Sveriges Ingenjörer, Jusek och Civilekonomerna.
Samarbetsavtalet lägger stor vikt vid utveckling. Ett utvecklingsråd ska bildas, liksom fyra utvecklingsgrupper som ska arbeta med lag och avtal, lönebildning, tjänstesektorns framtid och ekonomi och näringspolitik.
Liksom inom industriavtalet talas om att komma överens om nya branschavtal innan de gamla löper ut, och att utse opartiska ordföranden vid oenigheter.
En stor fråga som parterna kommer att ta tag ifrån start är ungdomsarbetslösheten.
- Vi måste hitta en gemensam problembild och komma med konkreta förslag till lösningar. Vi vill underlätta för unga att få jobb, säger Cecilia Fahlberg.
Almegas vd Jonas Milton har vid flera tillfällen talat om decentraliserad lönebildning, det vill säga att löneökningarna inte nödvändigtvis ska regleras i centrala avtal. Genom det nya samarbetsavtalet har parterna åtagit sig att försöka hitta modernare avtal.
•- Vägen till decentraliserad lönebildning går genom samarbete. Vi måste hitta systematiska former och kvalitetssäkra processerna, säger Jonas Milton.
•- Det här är större än en avtalsrörelse. De kommer och går. Vårt avtal är en milstolpe som ska befästa den svenska modellen, säger Milton.