I stort sett var avtalskraven för bemanningsbranschen desamma som för övriga tjänstemannaavtalen, med tillägg på några punkter. Unionen krävde heltidslöner för heltidsanställda tjänstemän, oavsett om tjänstemannen är uthyrd full tid eller inte. Dessutom ville Unionen att all frånvaro ska jämställas med arbetstid vid beräkning av rätten till prestationslön, alltså den lön som är baserad på hur många timmar du är uthyrd. Någon heltidslön för tjänstemännen gick inte igenom den här avtalsrörelsen heller. Tjänstemän i uthyrningsföretag får nöja sig med en garantilön som många gånger motsvarar runt 80 procent av en heltidslön. Lägstalönerna höjdes med 130 kronor för anställda som fyllt 20 år, och med cirka 400 kronor för anställda som fyllt 24.
- Avtalet följer märket, men visst hade vi önskat att vi fått igenom mer, säger Kent Ackholt, avtalsansvarig för bemanningsavtalet.
Avtalskraven lämnades över till bemanningsföretagen i början av mars. En av anledningarna till att förhandlingarna dragit ut på tiden var ett brev som skickades från TCO och Unionens förbundsledning till dåvarande arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, där man krävde att företag endast fick använda sig av bemanningsföretag på tillfälliga anställningsformer, vilket fick bemanningsföretagen att gå i taket.
- Förhållandet har varit spänt, men vi lyckades lösa upp många knutar, säger Kent Ackholt.
Utöver löneökningen ska 0,2 procent årligen avsättas för ökad kompetensutveckling. Dessutom ska man sammanställa en partsgemensam lönestatistik över de bemanningsanställda. Något som facket efterfrågat under många år.
En av de större förändringarna i det nya bemanningsavtalet är att ambulerande, stationära, och entreprenadtjänstemän nu ska tillhöra olika turordningskretsar.
- På det viset stänger man dörren för att en innesäljare tvingas bli utesäljare vid en neddragning, säger Kent Ackholt.