Myndigheten för handikappspolitisk samordning, Handisam, har efter en undersökning konstaterat att 25 procent inte vill jobba ihop med en person med psykisk ohälsa.
- De allra flesta psykiskt sjuka hittar strategier att leva med sin sjukdom och fungerar, med behandling och stöd, på ett bra sätt. Så utifrån det perspektivet är 25 procent ganska mycket, säger Rickard Bracken, projektledare i attitydprojektet på Handisam.
Missvisande bild av psykisk ohälsa
- Folk har en bild av att psykiskt sjuka är svåra att umgås med, inte klarar det sociala samspelet, är aggressiva och oberäkneliga. Men det är en missvisande bild av psykiskt sjuka i allmänhet.
Den bilden har Rickard Bracken och hans kollegor av regeringen fått i uppdrag att förändra. Denna första undersökning var ett avstamp, en nollmätning för att fastställa utgångsläget.
- Vi kommer att göra uppföljningar för att se om vi kan åstadkomma någon förändring och få en annan bild än den vi matas med av bland annat medierna.
Svårt vara öppen
Handisam räknar med att en femtedel av befolkningen har någon form av psykisk ohälsa - det kan vara alltifrån bipolära diagnoser till ätstörningar eller depression någon gång i livet. Men forskning visar också att de som går ut med sin sjukdom har svårare att få till exempel jobb,
- De allra flesta väljer att inte prata om sin sjukdom, eftersom det är så skuldbelagt med psykisk ohälsa. De psykiskt sjuka som syns och märks är de som uppenbart inte fungerar. Men skulle man sätta sig ner och prata om psykisk ohälsa på en arbetsplats, skulle man märka att ganska många kollegor har egen erfarenhet av det, säger Rickard Bracken.