Antalet anmälda arbetsskador har sjunkit dramatiskt under senare år. De anmälda arbetssjukdomarna har till exempel inte varit så få sedan 1979. Det finns flera orsaker till att antalet anmälningar sjunkit, bland annat att många farliga arbeten flyttat utomlands och att sjukreglerna stramats åt. Men antalet faktiska skador på, eller till och från jobben, har inte alls minskat i samma omfattning som anmälningarna - många struntar helt enkelt att anmäla sina arbetsskador.
- Huvudanledningen är, enligt alla förbund, uppgivenhet, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
- Folk orkar inte ta fajten för de vet hur svårt det är att få sina skador godkända av Försäkringskassan.
Bara runt 20-25 procent av de skador som faktiskt anmäls till Försäkringskassan får godkänns. Men loppet behöver inte vara kört för det. Via facket kan LO-TCO Rättsskydd överklaga och pröva ärenden som blivit nobbade av kassan.
- Vi träffar dem som blivit ifrågasatta och utpekade som lögnare och fuskare av kassan, för att de själva eller deras läkare kanske missat någon detalj, säger Mattias af Malmborg som anser att det definitivt inte är meningslöst att ändå försöka.
- Vi har forskning och rättspraxis som tydligt visar sambandet mellan arbete och flera skador, bland annat psykiska besvär och besvär i nacke och skuldror. Detta har lett till att vi fått rätt i flera fall, men det gäller ju också att de skadade verkligen anmäler skadan.
Under förra året fick 18 Unionenmedlemmar rätt till ersättning av domstolen eller genom omprövning på försäkrinskassan. 88 nya arbetsskadeärenden beviljades rättshjälpsprövning av förbundet och har skickats vidare till LO-TCO Rättsskydd för vidare utredning och för att processas i domstol eller mot AFA Försäkring. Drygt hälften av de nya ärendena handlar om olycksfall i arbetet och 29 om belastningsskador. Stressrelaterade orsaker, till exempel utmattningssyndrom, depression och hjärtinfarkt, definieras som psykisk skada och var orsaken i 21 av ärendena.