Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsskada tolkas snävt

Om du skadar dig i jobbet eller blir sjuk av arbetet kan du få ersättning. Men det som är självklart jobbrelaterat för dig är det inte nödvändigtvis för Försäkringskassan, som ska betala ut pengarna.
Johanna Rovira Publicerad

Vad räknas som arbete och vad gör det inte? Om detta tvistar ibland Försäkringskassan och arbetsskadade. Som i fallet med butikschefen som åkte på en obligatorisk konferens. Efter att middagen var uppäten och kaffet uppdrucket gick butikschefen ut till den franska balkongen för att ta sig en cigarett på maten. Den cigaretten visade sig vara extremt dålig för hälsan - balkongräcket gav vika och butikschefen föll och slog sig illa.

En olycka kommer sällan ensam. Försäkringskassan vägrade hosta upp pengar. Inte för att mannen självsvåldigt utsatt sig för fara genom att röka, utan eftersom mannen fallit efter att kaffet druckits och att arbetsdagen därmed var slut. Hade han i stället rökt före kaffet så hade skadan klassats som arbetsskada, ansåg Försäkringskassan. Först efter att ärendet tagits till Kammarrätten där mannens chef under ed vittnat att man faktiskt tänkte fortsätta med gruppsamtal efter kaffet, fick butikschefen rätt till ersättning.

En kvinna som somnade på en brits under ett stressigt arbetspass, måste antingen ha sovit väldigt tungt, eller så var det en förfärligt hård brits hon låg på. När hon vaknade hade nämligen hennes ena axel gått ur led och armen var bruten. Försäkringskassan sa nej till arbetsskadeersättning och länsrätten höll med, men kammarrätten ansåg att har man skadat sig på jobbet så har man, även om man tagit en tupplur.

Till arbetssjukdomar räknas fysisk och psykisk ohälsa som beror på arbetet, till exempel farliga ämnen, buller, strålning, tungt arbete som kan ge rygg och ledbesvär, psykiskt påfrestande arbetsförhållanden. Fast att bevisa att dina besvär beror just på arbetet kan vara nog så knepigt.

En målvakt i Elfsborg som fått polyper på stämbanden för att han skrikit för mycket till sina medspelare fick först nobben av Försäkringskassan. Men länsrätten i Vänersborg gav honom rätt till ersättning för sin hesa hals.

Det är ovanligt att utbrändhet klassats som arbetsskada, men det förekommer. En kvinna som ensam varit dataansvarig för 50-60 personer, haft långa arbetsdagar och inte fått något stöd, fick sin utbrändhet klassat som arbetsskada, men först efter att hon överklagat ända upp i kammarrätten.

Du kan också få arbetsskadeersättning om du smittas i jobbet. Men inte vilken smitta som helst. Sjukdomen ska bland annat finnas med i smittskyddskungörelsen och klassas som en allmänfarlig smitta.

En skogsinspektör som smittats med TBE från en fästing, fick till exempel tji från Försäkringskassan eftersom TBE inte är att betrakta som smittsam sjukdom i arbetsskadeförsäkringslagens mening.

Nu fick inspektören sin ersättning i alla fall, efter att ha överklagat till länsrätten, eftersom insektsbett som man ådrar sig i arbetet av praxis är att betrakta som olycksfall i jobbet.

Källa: LO-TCO rättsskydd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.