Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetslösheten sjunker - 2012

Under det senaste året har sysselsättningen ökat väsentligt. Ändå ligger arbetslösheten kvar på en hög nivå. Så vad är det som händer?
Anita Täpp Publicerad 13 september 2010, kl 10:26

Det har länge sagts att vi snart kommer att stå inför en situation med arbetskraftsbrist i landet.
För några år sedan inleddes den så kallade generationsväxlingen på arbetsmarknaden, då den stora gruppen 40-talister går i ålderspension, vilket enligt tidigare bedömningar ska leda till många nya jobb.
Men varför fortsätter då arbetslösheten ligga kvar på den höga nivån, runt åtta procent?

- Att vi kommer att få se en effekt av de stora pensionsavgångarna framöver råder det ingen tvekan om, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

- Att det just nu inte märks något beror i första hand på den stora ökningen av utrikesfödda som träder in på arbetsmarknaden.

De antaganden om befolkningsutvecklingen som SCB har gjort bygger på att nettoinvandringen kommer att sjunka, och gör så redan nu. Men det antagandet är också en svaghet i SCB:s befolkningsprognoser eftersom det kan hända mycket i omvärlden som förändrar det, påtalar Tord Strannefors.

- Samtidigt har företagen fått lättare att rekrytera utomlands, eftersom de numera själva får bedöma om det råder kompetensbrist i Sverige och de därför behöver rekrytera utländsk arbetskraft.

- Utifrån den senaste befolkningsprognosen kommer vi att se effekter av det. Att vi får en viss tidsförskjutning innan den höga arbetslösheten sjunker.

Enligt Tord Strannefors kommer det att ta lång tid innan arbetslösheten sjunker ordentligt.

- Processen med generationsväxlingen har påbörjats, vilket förväntas ge resultat. Men det förutsätter också en fortsatt positiv utveckling av ekonomin. Om det blir så kommer vi att se en långsamt sjunkande arbetslöshet under 2010 och 2011, och först 2012 blir nedgången mer rejäl. Det hänger samman med att utbudet av arbetskraft fortsätter att visa starka tal under det närmaste året.

-  Men vi har 400 000 arbetslösa i dag och om vi talar om att i stora slängar halvera den gruppen så är det en lång resa dit.

Är det också så att när 40-talisterna går i pension så sparas det genom att man drar in på de jobben i stället?

- Det kan man inte dra några säkra slutsatser kring. Men förmodligen kommer man både att dra in på jobb och ställa nya kompetenskrav som påverkar situationen, säger Tord Strannefors.

Fotnot: Antal sysselsatta i landet har under det senaste året, sedan oktober/november 2009, blivit knappt 60 000 fler.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.