Det har länge sagts att vi snart kommer att stå inför en situation med arbetskraftsbrist i landet.
För några år sedan inleddes den så kallade generationsväxlingen på arbetsmarknaden, då den stora gruppen 40-talister går i ålderspension, vilket enligt tidigare bedömningar ska leda till många nya jobb.
Men varför fortsätter då arbetslösheten ligga kvar på den höga nivån, runt åtta procent?
- Att vi kommer att få se en effekt av de stora pensionsavgångarna framöver råder det ingen tvekan om, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
- Att det just nu inte märks något beror i första hand på den stora ökningen av utrikesfödda som träder in på arbetsmarknaden.
De antaganden om befolkningsutvecklingen som SCB har gjort bygger på att nettoinvandringen kommer att sjunka, och gör så redan nu. Men det antagandet är också en svaghet i SCB:s befolkningsprognoser eftersom det kan hända mycket i omvärlden som förändrar det, påtalar Tord Strannefors.
- Samtidigt har företagen fått lättare att rekrytera utomlands, eftersom de numera själva får bedöma om det råder kompetensbrist i Sverige och de därför behöver rekrytera utländsk arbetskraft.
- Utifrån den senaste befolkningsprognosen kommer vi att se effekter av det. Att vi får en viss tidsförskjutning innan den höga arbetslösheten sjunker.
Enligt Tord Strannefors kommer det att ta lång tid innan arbetslösheten sjunker ordentligt.
- Processen med generationsväxlingen har påbörjats, vilket förväntas ge resultat. Men det förutsätter också en fortsatt positiv utveckling av ekonomin. Om det blir så kommer vi att se en långsamt sjunkande arbetslöshet under 2010 och 2011, och först 2012 blir nedgången mer rejäl. Det hänger samman med att utbudet av arbetskraft fortsätter att visa starka tal under det närmaste året.
- Men vi har 400 000 arbetslösa i dag och om vi talar om att i stora slängar halvera den gruppen så är det en lång resa dit.
Är det också så att när 40-talisterna går i pension så sparas det genom att man drar in på de jobben i stället?
- Det kan man inte dra några säkra slutsatser kring. Men förmodligen kommer man både att dra in på jobb och ställa nya kompetenskrav som påverkar situationen, säger Tord Strannefors.
Fotnot: Antal sysselsatta i landet har under det senaste året, sedan oktober/november 2009, blivit knappt 60 000 fler.