IFAU har tittat närmare på vad massuppsägningarna och nedläggningarna under 90-talet hade för hälsoeffekter på de drabbade och funnit att män som blir av med jobbet vid en massuppsägning löper en ökad risk att dö i förtid som motsvarar 18 procent under de första fyra åren.
- Männen drabbades hårdare, säger Johan Vikström, en av forskarna bakom rapporten.
- Vi kan bara spekulera i vad det beror på, men det kan ha att göra med att det finns en föreställning att mannen ska vara huvudförsörjaren och att män identifierar sig mer med sina jobb än kvinnor.
Kvinnorna löper större risk att dö en förtida död om de har varit med om till exempel en nedläggning än om de blivit arbetslösa på annat sätt.
- Det kan bero på flera saker, till exempel att när alla arbetskamrater får gå samtidigt är det lättare att man drar ner varandra i missbruk. Dessutom blir det åtminstone på mindre orter större konkurrens om de jobb som finns kvar.
Att arbetslöshet kan leda till förtida död finns det flera studier som visar. IFAU:s undersökning visar dock att även om risken att dö i förtid ökade för dem som sades upp i samband med nedläggningar och massuppsägningar 1992-1998, så var risken mindre för dem än för uppsagda som studerats i andra rapporter. En möjlig förklaring är att det när de tidigare studierna gjordes var relativt få som fick gå och möjligen hade många av dem redan sämre hälsa.
- Man kan också tänka sig att det är väldigt mycket mer stigmatiserande att vara den enda som blir uppsagd, medan det på 90-talet var så himla vanligt med uppsägningar att signalvärdet inte blev lika stark, säger Johan Vikström.