Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetsgivare befruktar sina anställda

En av Sveriges största arbetsgivare erbjuder sig göra sina anställda med barn. Posten lanserar provrörsbefruktning som löneförmån från årsskiftet.
Johanna Rovira Publicerad

Posten har ett förmånspaket för sina anställda där det förutom omkring 600 rabattavtal på allt mellan himmel och jord, också finns erbjudanden om hembil, städning och ögonlaseroperation. När Nobelpriset i fysiologi eller medicin i år gick till mannen bakom det första lyckade försöket att behandla barnlöshet med provrörsbefruktning, Robert Edwards, passade Posten på att lansera ett erbjudande om IVF-befruktning som löneförmån.

- Vi tycker det är värt att lägga tid och energi på våra medarbetare och vill vara attraktiva som arbetsgivare. Vi vet att det varierar mellan kötider och prioriteringar för IVF-behandlingar i olika landsting, och det här är ett sätt att hjälpa medarbetarna oavsett i vilken landsända de bor, säger Mattias Holmberg, ansvarig för löner och förmåner på Posten Norden.

Eftersom ofrivillig barnlöshet betraktas som en sjukdom är det tillåtet för arbetsgivare att erbjuda bruttolöneavdrag för att bekosta privat IVF-befruktning. Arbetsgivaren tar kostnaden för behandlingen och drar motsvarande summa från den anställdes bruttolön. Exakt hur mycket den anställde kan spara på förmånen beror på vilken skattesats den anställde har, men Mattias Holmberg räknar med att en anställd kanske kan spara runt 15 000 kronor för en provrörsbefruktning som kostar runt 50 000.

- Det här är kostnadsneutralt för oss, och det skulle vara svårt att låta bli att införa IVF-behandling som förmån när man med så enkla medel kan hjälpa. Ett av det största man gör i livet är att bilda familj och om vi så bara hjälper en av våra 27 000 medarbetare med det, tycker vi det är värt det, säger Mattias Holmberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.