Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Använd datorn klimatsmart

Köp energisnål dator, se till att energisparläget är aktiverat och stäng av datorn när du inte använder den. Din platta bildskärm bör du stänga av även om du går ifrån datorn en kort stund, till exempel på lunchen. De råden ger TCO Development i rapporten "Din PC och klimatet".
Carita Andersson Portuondo Publicerad 2 april 2008, kl 16:07
avstängd dator

- Använder man dagens klimatbästa teknik och bra användarvanor kan vi minska energiförbrukningen med mer än 80 procent, konstaterar Håkan Nordin, som skrivit rapporten.

Och då räknar han bara med själva datoranvändandet - inte att man använder tekniken genom att exempelvis byta en flygresa mot en videokonferens.

Det finns alltså mycket att göra, enligt TCO Development. En livscykelanalys av en bildskärm visar exempelvis att tre fjärdedelar av koldioxidutsläppen sker vid användandet, och det är något som användaren kan styra över.

En vanlig kontorsdator är påslagen i snitt 519 timmar mer än vad som egentligen behövs, och här finns både pengar och koldioxidutsläpp att spara. Uppemot en 70-procentig besparing är möjlig bara genom att ha datorn på under just den tid du behöver den, enligt rapporten.
- Om våra datorer hemma står på i snitt 200 timmar per år i onödan ger det ett utsläpp på 7,5 ton koldioxid. Det motsvarar att köra 6 300 varv runt jorden med bil, säger Håkan Nordin.

Då utgår han från SCB:s uppskattning att det finns drygt 3,8 miljoner datorer i våra hem.

För att spara på miljön gäller det också att köpa rätt dator till rätt användning. En energislukande värstingdator behövs inte alls om man mest använder den till ordbehandling, e-post och internetsurfande.

Energiförbrukningen varierar mycket; en kraftig dator för spel och avancerade program kan dra uppemot 500 w, en bärbar energisnål mindre än en tiondel av det. Det blir totalt sett många watts skillnad med tanke på att det såldes 268 miljoner PC i världen förra året.

I Sverige såldes 1,8 miljoner, vilket är en fördubbling på tio år. Av dem är mer än hälften bärbara, vilket är bra eftersom de är energisnålare. Däremot kan kroppen ta stryk, därför ger TCO Development rådet att använda fristående skärm och tangentbord till den bärbara datorn.

- Det finns mycket att spara och jag tycker att man ska synliggöra hur mycket koldioxidutsläpp, kWh och kronor man sparat. Har företaget sparat tusen spänn så köp smörgåstårta, gör något för att visa det, tycker Håkan Nordin.

Den snabba tekniska utvecklingen gör att vi får en del gratis. En bildskärm idag drar till exempel betydligt mindre energi än en gammal, och har samtidigt en högre kvalitet. Samtidigt har energiförbrukningen ökat och det beror på att vi köper fler IT-prylar och ofta kraftigare och mer energiförbrukande datorer än vi egentligen behöver.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.