Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Aktion i dag ska visa på invandrarnas betydelse

Klockan två i dag inleds aktionen "Inga invandrare" där anställda med invandrarbakgrund lägger ned arbetet i minst fem minuter. Iniativtagaren Damon Rasti hoppas genom detta att alla ska bli medvetna om hur viktiga invandrarna är för Sverige.
Anita Täpp Publicerad

Det var med anledning av att Sverigedemokraterna nu ser ut att ta sig in i riksdagen som Damon Rasti fick idén till aktionen. Tanken är att genom att svenskar med invandrarbakgrund lägger ned arbetet så kommer det konkret att visa hur mycket de betyder för Sverige.
- Det finns så starka vibbar i samhället i dag som påminner om hur det var 1991, när Ny Demokrati hade framgångar och det fanns en väldigt obehaglig stämning i samhället. Man fokuserar bara på negativa saker med invandringen i stället för att lyfta fram hur mycket positivt den innebär, exempelvis både ekonomiskt, kulturellt och sportsligt. Och de flesta av oss är vanliga människor som jobbar, betalar skatt och bidrar med mycket annat till samhället också.

 Hur många tror du kommer att delta i aktionen i dag?
- Jag startade ju Facebookgruppen "Inga invandrare" förra söndagen och sedan dess har 23 000 gått med där. Till själva eventet i dag är 70 000 inbjudna, via mina bekanta och vänner som spridit det till sina vänner och bekanta och nu har också medierna skrivit om det här de senaste dagarna. Hur många av de här 70 000 som kommer att delta i aktionen är naturligtvis omöjligt att säga. Men även om bara 5 000 gör det så kommer ändå budskapet att spridas till många fler, i och med att kollegor, kunder och andra då också blir uppmärksammade på aktionen.

Vad kan "etiska svenskar" som vill stötta aktionen göra?
- Det är ju inte meningen att de också ska lägga ned arbetet. Men de är precis lika viktiga som sina kollegor med invandrarbakgrund och kan göra en insats genom att stötta kollegorna och sprida budskapet så att ännu fler uppmärksammas på hur viktiga invandrarna är för Sverige.

Kan det inte väcka irritation om anställda inom vissa yrken, som exempelvis busschaufförer och sjukvårdspersonal, lägger ned arbetet?
- Jo, med det vi har sagt till folk är att det inte får handla om att vägra jobba, utan att sunt förnuft måste råda så att man deltar i aktionen utifrån sin arbetssituation. Tanken är ju inte att irritera utan att skapa förståelse.

Finns inte risk för att en sådan här aktion i stället ger främlingsfientliga grupper nya argument mot invandringen?
- Alla vi som bor här och har ett svenskt pass är ju svenskar och egentligen är det jättejobbigt att vi ska behöva dela upp oss så här. Men i och med att det finns sådana här främlingsfientliga grupper som pekar ut oss som ett problem så måste vi göra något som visar att vi faktiskt gör skillnad och är bra för Sverige.

Är det här en aktion som du gärna vill se upprepas varje år?
- Så långt har jag inte hunnit tänka än. Nu får vi först göra en utvärdering av aktionen efteråt och sedan fundera över hur det ska bli framöver.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.