Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Äktenskap en motionsdödare

Singlar, som aldrig har varit gifta, utövar mer motion än de som lever eller har levt i tvåsamhet. Det visar en studie som det danska Folkhälsoinstitutet har gjort.
Ola Rennstam Publicerad
joggning i skogen - bra motion

Civilstatus påverkar mängden fysisk aktivitet. Har man levt ensam för det mesta av sitt liv och aldrig varit gift är man mer benägen att utöva motion än sambos, gifta, frånskilda och separerade.

- De som aldrig har varit gifta lever ett liv där det mesta handlar om dem själva. De har gjort det till en vana att träna regelbundet och det har blivit en integrerad del av deras liv. De vill gärna fortsätta att hålla sig i form, säger Thomas Bredahl, idrottsforskare vid Syddansk universitet.

Ett vanligt scenario är att mängden regelbunden motion minskar eller upphör efter att man gift sig och bildat familj. Studien från det danska Folkhälsoinstitutet visar dock att frånskilda och separarade tillhör det civilstånd som tränar minst av alla, det vill säga mindre än de som lever tilllsammans med någon.

- Många frånskilda begraver sig i arbete och går ut på krogen i högre utsträckning, kanske för att hitta en ny partner. Men det är självklart också en grupp som använder motionen som terapi.  Minst rör sig personer i åldersgruppen 30-40, blir man singel i den åldern har det visat sig vara mycket svårt att komma igång och träna igen, säger Thomas Bredahl.

En tendens som förbryllar forskarna är att sambos utövar mer motion än gifta. Något i själva äktenskapet tycks alltså ha en negativ effekt på danskarnas motionsiver.
- Många människor känner att de är "klara" när de gifta sig. De lever gott och behöver inte hålla sig i form, de har ju funnit sin livspartner. Omvänt forsöker sambos att hålla sig i form och göra sig attraktiva inför partnern. Det kan verka som om det inte borde vare någon skillnad, men det är det, säger Thomas Bredahl.

Fakta

Andel som utövar hård eller mellanhård fysisk aktivitet på fritiden, 25-40 år:

Gift 31 %
Sambo 36,7 %
Ensamstående (separerad, skild) 25,7 %
Ensamstående(ogift)38,9 %

Källa: Statens Institut for Folkesundhed (Danmark)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.