Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

15 mål för miljön

Publicerad

15 mål för miljön

I den nya miljöpropositionen har man reducerat antalet miljömål från cirka 170 till 15.

De nya målen är formulerade på ett sätt som inte väcker några protester, till exempel frisk luft, myllrande våtmarker och storslagen fjällmiljö. Inom en generation, om cirka 25 år, ska dessa mål vara uppfyllda. Varje år ska myndigheter och verk redovisa delmål. Regeringen ska en gång varje mandatperiod redogöra inför riksdagen hur de har arbetat för att uppfylla de 15 nationella målen.

– Det har varit en minst sagt slapp hantering av miljöpolitiken hittills, sade miljöminister Anna Lindh vid en utfrågning arrangerad av Naturskyddsföreningen.

Kritikerna menar att den nya miljöpropositionen inte ändrar på detta, utan att den rentav är än mer uddlös än de tidigare målen.

– Det här innebär ingen skärpning av miljömålen, det är ett sätt att genomföra dem, säger Anna Lindh.

LINDA SVENSSON


Hårdare tag mot kemikalier

– Man behöver inte bevisa farligheten för att ett ämne ska avvecklas, sade miljöminister Anna Lindh vid Naturskyddsföreningens utfrågning med anledning miljöpropositionen.

Avsnittet som behandlar kemikalier är nytt. Anna Lindh menar att om vi fortsätter utreda kemikalier i dagens takt kommer det att ta flera hundra år innan vi når ett resultat. Av 250 bromerade flamskyddsmedel, som finns i bland annat datorer, är fem under utredning i dag.

– Kemikalier är ett område att satsa stort på. De är en stor fara i framtiden eftersom vi inte vet hur de påverkar oss.

Riktlinjerna för avveckling och begränsning av farliga kemikalier ska dras upp i samarbete med näringslivet.

– Vi väntar inte in övriga EU-länder i den här frågan, säger Anna Lindh.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.