- Det är det vi anser är det bästa sättet att implementera EG-direktiven om fri rörlighet och utstationering, säger Anders Weihe.
Sedan EG-domstolen kommit fram till att Byggnads avtal inte är tydligt nog, och att svensk lagstiftning står i strid med EG-rätten, har arbetsmarknadens parter tillsammans med regeringen bestämt sig för att se över lagar och avtal.
Samtal har inletts. Men medan arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har deklarerat att minimilöner inte är aktuella, anser arbetsgivarna att det är det bästa sättet att undvika framtida kritik från EG-domstolen.
Enligt Anders Weihe skulle en lagstadgad minimilön kunna hamna mellan 9 000 och 10 000 kronor i månaden.
- Om man tittar på andra europeiska länder ligger de på ungefär 50 procent av snittlönen. Om man räknar om det till svenska förhållanden tror jag att det skulle bli 9 000-10 000. Det är ju ingen slump att det landat där, det är kopplat till socialförsäkringssystemet. Ofta fastställer man en nivå som baseras vårt inkomstbasbelopp.
Enligt Christian Söderholm på Statistiska centralbyrån är det lönenivåer som ytterligt få anställda i Sverige har.
- En heltidsmånadslön på 10 000 kronor är det nästan ingen som har.
Anders Weihe tycks dock anse att nivån inte är relevant i praktiken. I de länder som har lagstadgade minimilöner är det få som tjänar så lite. Däremot tillfredställer man EU:s krav på en tvingande lägsta nivå.
Skulle inte en så låg minimilön pressa ned lönerna i Sverige?
- Jo, det är möjligt att det pressar ned lönenivån. Men den fria rörligheten i EU innebär inget skydd för den inhemska lönestrukturen. Att lönenivåerna i Sverige påverkas, det argumentet håller inte.
Finns det inget sätt att genom avtal se till att utländska arbetare stationerade i Sverige skyddas?
- Det är ingen kollektivavtalsfråga. Kollektivavtal är mellan parterna. Utstationerade arbetare tillhör inte någon svensk arbetstagarorganisation, och deras arbetsgivare tillhör inte en svensk arbetsgivarorganisation. Därför kan vi inte genom kollektivavtal reglera deras villkor.
- Minimilöner är det vi anser är det bästa sättet att implementera EG-direktivet, som säger att den lägstanivå som utstationerade arbetare ska erbjudas i värdlandet måste vara tvingande. Våra kollektivavtal är inte generellt tvingande.