Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Vad gör facket för jämställdheten?

- Kvinnor diskrimineras från vaggan till graven. Ser ni i facket den patriarkala strukturen? Varför händer ingenting? Gudrun Schyman (v) inledde en TCO-debatt om jämställdhet på tisdagkvällen med att fråga om facket var själva proppen.
Publicerad
Inger Efraimsson, ordförande i SKTF, höll med vänsterpartiets ledare om att det råder en könsmaktsordning även i Sverige.
- Men vi ska undvika att behandla kvinnor som offer. Vi ska inte skydda kvinnor genom statliga minimilöner eller annat.
- Den sektor som styrs av politikerna är den som diskriminerar kvinnorna värst. Både i löner och anställningstrygghet. På tio år har vi gått från bäst till sämst, sa Efraimsson som samtidigt medgav att facket inte utnyttjat jämställdhetslagen tillräckligt.
Janne Nilsson, förhandlingschef hos SSR, påstod att socionomerna "kämpat som djur" för att få in jämställdhetslagen i avtalen. Han ville ha mer pengar till offentliga sektorn så att facket får något att slåss om.
- Vi försöker ställa krav och göra lönekartläggningar. Men visst träffas avtal som är lönediskriminerande. Våra lokala företrädare är inte mer än människor.
Gudrun Schyman tog även upp arbetstidsfrågan och obalansen mellan betalt förvärvsarbete och obetalt hushållsarbete.
- Om man ska bryta maktmönstret behövs en förkortning av den dagliga arbetstiden, inte ökad semester som nu diskuteras.
Jonas Nilsson, SSR:
- Fem dagars mer ledighet är rätt väg.
Inger Efraimsson, SKTF:
- Vi kan inte diktera att alla ska jobba sex timmar per dag. Individerna måste bestämma. Det är viktigare att föräldraförsäkringen delas lika mellan föräldrarna. Rätten till heltidsjobb är också viktigt.
I debatten deltog också ombudsmannen Maud Jansson, LO, och centerns partiledare Maud Olofsson.

BJÖRN ÖIJER


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.