Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Trollhättan ska vinna på låga löner

I kampen om tillverkningen av mellanklassbilarna satsar Saab på rullande treskift och fler korttidsanställda. Till det kommer att de svenska lönerna är 40-50 procent av de tyska.<br />- Vi vinner på kostnadsläget och på att vara flexibla, säger Sifklubbens ordförande Lars Johansson.
Publicerad
På måndag ska offerterna från Trollhättan och Rüsselsheim presenteras för GM-ledningen.
Förhandlingarna mellan företag och fack om villkoren väntas pågå hela helgen. För att vinna över Rüsselsheim vill Saab korta rasterna och hålla linan i gång 21 timmar om dygnet. Något som enligt bedömare skulle göra fabriken i Trollhättan till en av de effektivaste i världen. Det kan innebära att även fler tjänstemän går skift. Förutom underhållsingenjörerna kan det gälla planeringspersonal och produktionsledning. Arbetstiden ska göras mer flexibel för att variera med produktionen.
- Produktionsflexibel arbetstid infördes 1995, utifrån det har vi förmåga att vara flexibla, säger Lars Johansson.
Faktum är att den svenska arbetsveckan är längre än tyska 35-timmarsveckan och att det jobbas mycket mer övertid här.
Saab vill öka antalet korttidsanställda, främst gäller det produktionen och då inhyrd personal. Antalet tjänstemän kan bli fler, men utifrån kostnadsjakten förespråkar facket också rationaliseringar.
Konkurrensfördelen mot Rüsselsheim är just korttidsanställningar, något som man i Tyskland är negativ till. Där konstaterar man å andra sidan att regeringens infrastrukturpaket bara ger Trollhättan det Rüsselsheim sedan länge har. I Trollhättan ser man fler fördelar:
- Det handlar om logistik, investeringar och att lönekostnaderna är lägre, säger Lars Johansson.

CHRISTINA SWAHN





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.