Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

TCO söker kompromiss om remiss

TCO kommer att arbeta om sitt yttrande om arbetstidskommitténs förslag till ny ledighet. Avsikten är att få Sif att ställa sig bakom remissvaret och skapa facklig enighet.
Publicerad
Splittringen mellan facken kan i värsta fall få till följd att arbetstidsförkortningen inte blir av. Därför är det viktigt att visa gemensam front utåt. TCO:s ambition är nu att hitta skrivningar i sitt remissvar som också Sif kan ställa upp på.
Medan TCO är positivt till kommitténs förslag har Sif tidigare, inom ramen för samarbetet inom Facken inom industrin, gjort tummen ned. I stället för fem nya ledighetsdagar som ska kunna tas ut i timmar, vill Sif ha en ytterligare semestervecka. Sif fordrar också en högre grad av disposivitet, det vill säga att det ska gå att byta ledig tid mot exempelvis pensionsavsättningar.
TCO är berett att ställa krav på att ökad disposivitet och att ledigheten ska gå att växla in i pengar.
- Den nya lagen ska inte inverka och störa gällande kollektivavtal. Den ska bli ett komplement, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
På så vis hoppas man också att Sif ska släppa sitt krav på ytterligare en semestervecka. Sifs huvudargument mot arbetstidskommitténs förslag är nämligen att lagen påverkar de befintliga avtalen och skulle försvåra kommande avtalsrörelser.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.