Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Svensk invändning mot 65-timmarsvecka

Sverige vill stoppa EU-förslaget om att anställda tillåts arbeta mer än i genomsnitt 48 timmar per vecka. Det meddelade arbetslivsminister Hans Karlsson på EU:s ministerråd i tisdags.
Publicerad
Regeringen menar att möjligheten till undantag, så kallad opt-out, är ett hot mot arbetsmiljön och riskerar att användas åtskilligt i främst de nya och fattigare medlemsstaterna. Risken är att de frestas att försämra arbetsrätten för att öka sin konkurrenskraft.
Enligt EU-kommissionens förslag till nytt arbetstidsdirektiv kan medlemsstaterna genom nationell lagstiftning tillåta att vissa arbetstagare jobbar mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt.
Arbetsgivaren måste i så fall förhandla fram en längre arbetsvecka i kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal eller facklig representation på arbetsplatsen får arbetsgivaren förhandla direkt med den anställde. Arbetstiden under en enskild vecka får vara max 65 timmar. Men även den gränsen kan överskridas genom kollektivavtal.
Hittills är det bara Storbritannien som fått tillämpa opt-out. Undantaget förhandlades fram i samband med att dåvarande arbetstidsdirektiv trädde i kraft 1993.
Eftersom Sverige och flera andra länder blockerade direktivförslaget kommer det troligen inte upp på dagordningen igen förrän under Luxemburgs ordförandeskap i vår.

JÖRAN LINDEBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.