Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Strid om arbetstiden på Siemens

Siemens AB vill att de runt 800 anställda ska jobba mer. Sifklubben säger benhårt nej till förslaget.<br />
Publicerad
När Siemens AB gick ihop med Siemens Building Technologies, SBT, visade det sig att anställningsvillkoren skilde sig. Det handlar om både traktamenten, restidsersättningar, särskilda förmåner för trotjänare, och viktigast av allt, arbetstiden.
- Företaget vill harmonisera villkoren och att vi ska jobba samma tid som de på SBT. Där jobbar man mellan 60 och 70 timmar mer per år, säger Ulf Bjarby, Sifklubbens ordförande på Siemens.
- Jag kan inte begripa hur de kan lägga ett sådant bud. Det slår mot dem med de lägsta lönerna, framför allt kontorspersonalen, och de som inte har avtalat bort sin övertidsersättning.
Förhandlingar om arbetstiden har inletts. Först måste man enas om hur många timmar det rör sig om, eftersom företaget har en annan uppfattning om hur stor skillnaden är.
- Vi kan aldrig köpa det här. Jag har sagt till dem att vi kommer att driva den här frågan så långt man bara kan, säger Ulf Bjarby.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.