Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Stor frihet i arbetet för sifare

Möjligheten att ta ledigt en timme för att uträtta ett ärende ökar med lönen. Det visar en LO-rapport.
Publicerad
Att ta ledigt en timme för ett tandläkarbesök eller för att klippa sig är självklart för många. Men det är en möjlighet som är starkt förknippad med lönen. Av dem som tjänar mindre än 16 000 kronor i månaden har 38 procent den möjligheten, jämfört med 77 procent av dem som tjänar mer än 30 000. Det är också betydligt vanligare att män har möjlighet att gå ifrån än att kvinnor har det.
- Inget annat är så ojämlikt som friheten i arbetet. Där är klasskiktningen störst. Låg lön ger liten frihet, hög lön ger stor frihet, säger LO:s utredare Sven Nelander.
Sifarna har störst frihet i arbetet jämfört med övriga TCO-medlemmar. Möjligheten att ta ledigt en timme under arbetsdagen har 75 procent av sifarna. Börja senare och jobba igen det vid ett annat tillfälle kan 94 procent av sifarna, medan 85 procent har flextid. Lika många har möjlighet att själva bestämma när de ska ta semester.
Utrymmet för att påverka arbetet är också stort, 87 procent kan välja i vilken ordning arbetsuppgifterna ska utföras och 74 procent kan själv bestämma vad de ska göra nästa timme.
Nästan alla, 99 procent, kan ta emot snabba privatsamtal liksom ringa dem. Ta emot besök från en nära anhörig kan 84 procent göra.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.