Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Spotify inför flexhelger

Spotify har infört flexhelg, vilket innebär att bolagets 3 500 anställda nu har möjlighet att byta kristna lediga helgdagar i almanackan mot andra religioners högtidsdagar. Unionen välkomnar flexhelger - under vissa förutsättningar.
Ola Rennstam Publicerad 17 november 2017, kl 14:58
FANNI OLIN DAHL / TT
FANNI OLIN DAHL / TT

Musiktjänsten Spotify är det senaste i raden av företag som infört så kallad flexhelg för sin personal. Ett tidigare exempel är företaget 3

Unionen har inte kollektivavtal med Spotify och känner därför inte till innehållet i avtalet men är generellt positiv till modellen.

– Att på eget bevåg byta en arbetsdag, till exempel för att vara ledig på en muslimsk högtid och i stället jobba den 24 december, är något som bör underlättas, säger Peter Tai Christensen, utredare på Unionen.

Om ob ska utgå för dessa röda dagar beror, enligt Unionen, på vems behov det är som tillfredsställs. Det är stor skillnad på om arbetsdagen är schemalagd och kontoret öppet, eller om det är stängt men arbetsgivaren tillåter att folk jobbar.

– Samhället är mer stängt vissa dagar vilket kan medföra merkostnader för en individ som är schemalagd, då ska det givetvis utgå ob. Men det är en helt annan sak om man på eget bevåg byter arbetsdag och kontoret inte ens är öppet men man har fått tillstånd att jobba på julafton. Då är det arbetsgivaren som varit flexibel, säger Peter Tai Christensen.

Läs mer: Hon får välja egen röd dag