Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Spotify inför flexhelger

Spotify har infört flexhelg, vilket innebär att bolagets 3 500 anställda nu har möjlighet att byta kristna lediga helgdagar i almanackan mot andra religioners högtidsdagar. Unionen välkomnar flexhelger - under vissa förutsättningar.
Ola Rennstam Publicerad
FANNI OLIN DAHL / TT
FANNI OLIN DAHL / TT

Musiktjänsten Spotify är det senaste i raden av företag som infört så kallad flexhelg för sin personal. Ett tidigare exempel är företaget 3

Unionen har inte kollektivavtal med Spotify och känner därför inte till innehållet i avtalet men är generellt positiv till modellen.

– Att på eget bevåg byta en arbetsdag, till exempel för att vara ledig på en muslimsk högtid och i stället jobba den 24 december, är något som bör underlättas, säger Peter Tai Christensen, utredare på Unionen.

Om ob ska utgå för dessa röda dagar beror, enligt Unionen, på vems behov det är som tillfredsställs. Det är stor skillnad på om arbetsdagen är schemalagd och kontoret öppet, eller om det är stängt men arbetsgivaren tillåter att folk jobbar.

– Samhället är mer stängt vissa dagar vilket kan medföra merkostnader för en individ som är schemalagd, då ska det givetvis utgå ob. Men det är en helt annan sak om man på eget bevåg byter arbetsdag och kontoret inte ens är öppet men man har fått tillstånd att jobba på julafton. Då är det arbetsgivaren som varit flexibel, säger Peter Tai Christensen.

Läs mer: Hon får välja egen röd dag

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.