Sifjuristen Ulf Åkesson kallar avtalet för "ett genombrott för vår princip att de anställda ska kompenseras när arbetstiden höjs".
Det centrala avtalet som skrevs under i fjol innebar en arbetstidsförkortning på sammanlagt tre dagar på tre år, motsvarande en halvtimme i veckan. Men somliga arbetsgivare, däribland IBM, gjorde ett motdrag. På IBM höjdes först arbetstiden med en timme i veckan, från 39 till 40 timmar i veckan. Den totala förkortningen blev på så vis lika med noll.
När förhandlingarna inleddes i Arbetsdomstolen tvingades Sif att erkänna att arbetsgivaren visst har rätt att säga upp lokala avtal och höja arbetstiden.
Men, menade Sif, i sådant fall måste de anställda kompenseras. Det nådde man i viss mån fram till.
- Det är ett bra avtal, vi har visserligen fått backa och inte lyckats stoppa arbetsgivarna höjning från 39 till 40 timmar. Men vi har fått kompensation, dels omfattas också de som skrivit bort sin övertidsersättning av förkortningen, dels får alla 10 timmar per kvartal, säger Sifs förhandlare Bo Rönnholm.
Dessa timmar, totalt 40 per år, får de anställda insatta i förskott i en tidbank. I realiteten är dock bara 8 av dessa timmar "ny" ledighet. De övriga 32 infaller på dagar före röda dagar, dagar som IBM-folket redan tidigare haft ledigt.
Enligt Bo Rönnholm hade arbetsgivaren tänkt dra in dessa så kallade IBM-dagar nästa år. Vidare hävdar han att de anställda jobbade mer än de 39 timmar och att höjningen till 40-timmarsvecka i praktiken inte spelar någon större roll. Det nya avtalet löper med det centrala, det vill säga på tre år, och går inte att säga upp under tiden.
Ytterligare plus med det nya avtalet är att timmarna i tidbanken sätts in i förskott och att de anställda får större möjlighet att själva styra över sin ledighet.
På flera företag väntar centrala förhandlingar om samma sak. Bo Rönnholms förhoppning är att IBM-avtalet banar väg för fler avtal. Däremot finns ingen önskan från Sifs sida att frågan åter igen ska hamna i domstol.
- Nu har vi fått en rättvis överenskommelse. Hade vi låtit AD avgöra det här hade vi fått veta vad som är rätt, men det hade inte gett något förhandlingsutrymme, säger Bo Rönnholm.
NIKLAS HALLSTEDT