Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Sifs förhandlare nöjda med kompromiss på IBM

Det nya lokala avtalet innebär i praktiken att de anställda får ut ungefär en femtedel av den förkortning av arbetstiden som utlovades i det centrala avtalet. Enligt Sifs förhandlare Bo Rönnholm går det dock att räkna på fler sätt. Han anser att de anställda blev stora vinnare.
Publicerad
- I praktiken får man det som står i den centrala överenskommelsen plus 40 timmar om året, säger Bo Rönnholm.
Sifjuristen Ulf Åkesson kallar avtalet för "ett genombrott för vår princip att de anställda ska kompenseras när arbetstiden höjs".
Det centrala avtalet som skrevs under i fjol innebar en arbetstidsförkortning på sammanlagt tre dagar på tre år, motsvarande en halvtimme i veckan. Men somliga arbetsgivare, däribland IBM, gjorde ett motdrag. På IBM höjdes först arbetstiden med en timme i veckan, från 39 till 40 timmar i veckan. Den totala förkortningen blev på så vis lika med noll.
När förhandlingarna inleddes i Arbetsdomstolen tvingades Sif att erkänna att arbetsgivaren visst har rätt att säga upp lokala avtal och höja arbetstiden.
Men, menade Sif, i sådant fall måste de anställda kompenseras. Det nådde man i viss mån fram till.
- Det är ett bra avtal, vi har visserligen fått backa och inte lyckats stoppa arbetsgivarna höjning från 39 till 40 timmar. Men vi har fått kompensation, dels omfattas också de som skrivit bort sin övertidsersättning av förkortningen, dels får alla 10 timmar per kvartal, säger Sifs förhandlare Bo Rönnholm.
Dessa timmar, totalt 40 per år, får de anställda insatta i förskott i en tidbank. I realiteten är dock bara 8 av dessa timmar "ny" ledighet. De övriga 32 infaller på dagar före röda dagar, dagar som IBM-folket redan tidigare haft ledigt.
Enligt Bo Rönnholm hade arbetsgivaren tänkt dra in dessa så kallade IBM-dagar nästa år. Vidare hävdar han att de anställda jobbade mer än de 39 timmar och att höjningen till 40-timmarsvecka i praktiken inte spelar någon större roll. Det nya avtalet löper med det centrala, det vill säga på tre år, och går inte att säga upp under tiden.
Ytterligare plus med det nya avtalet är att timmarna i tidbanken sätts in i förskott och att de anställda får större möjlighet att själva styra över sin ledighet.
På flera företag väntar centrala förhandlingar om samma sak. Bo Rönnholms förhoppning är att IBM-avtalet banar väg för fler avtal. Däremot finns ingen önskan från Sifs sida att frågan åter igen ska hamna i domstol.
- Nu har vi fått en rättvis överenskommelse. Hade vi låtit AD avgöra det här hade vi fått veta vad som är rätt, men det hade inte gett något förhandlingsutrymme, säger Bo Rönnholm.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.