Men i sitt remissvar gör Facken inom industrin (FI), där Sif, CF och fem LO-förbund ingår, tummen ned. Ett lagförslag bör, skriver FI, "utformas så att befintliga avtal inom industrin inte berörs". Detta görs enklast genom att en ytterligare semestervecka införs, menar FI.
Många, framförallt offentliganställda, har redan i dag mer än 25 semesterdagar. Risken för att de inte skulle få del av den utökade semestern skulle kunna elimineras med en skrivning om att den ytterligare semesterveckan ska komma alla till del, anser FI.
FI anser också att lagen ska vara dispositiv, det vill säga att det ska gå att byta ledig tid mot exempelvis pensionsavsättningar.
På TCO togs man på sängen av industrifackens utspel. Enligt Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, fanns inget som tydde på att Sif skulle ha en annan uppfattning.
- Det är märkligt att man låser sig för en sjätte semestervecka, det är oflexibelt, den går inte att växla in mot något annat, säger Roger Mörtvik och hävdar att det inte går att införa regler som innebär att alla verkligen får del av reformen.
- Det här ger ingenting för den som har fler än 25 semesterdagar och avstått löneutrymme för det.
Nu finns risk att hela arbetstidsförkortningen äventyras, hävdar Roger Mörtvik.
- Styrkan i det här förslaget är att det för första gången någonsin har funnits en bred facklig enighet. Och så länge sammanhållningen är stor är det större chans för ett införande. Vi får hoppas att det här inte sabbar reformen.
Lilian Ringsand, som företräder Sif i TCO:s styrelse, tycker inte att TCO borde vara alltför överraskat.
- Jag har tidigt talat om att vi har arbetstidsförkortningar i våra avtal och att de inte får äventyras. Säger de något annat har de inte lyssnat.
I våras vände sig de tre centralorganisationerna gemensamt till Arbetstidskommittén och lyfte fram förslaget om fem extra lediga dagar om året. Orsaken var att man fruktade att kommittén var inne på att föreslå en sjätte semestervecka. Möjligheten till flexibel ledighet sågs som en principiellt viktig väg att öka de anställdas inflytande.
Lilan Ringsand hävdar dock att hon aldrig tillfrågades.
- Det behandlades i alla fall aldrig i styrelsen. Det som hänt sista tiden är att vi tagit en ordentlig titt på kommitténs förslag. Tidigare har vi inte haft något material att tycka till om. Frågan har inte konkret ställts på sin spets.
Facken inom industrin är långtifrån ensamma om att vara kritiska till arbetstidskommitténs förslag. Arbetsgivarna hävdar att lagen skulle undergräva kollektivavtalen. Dessutom menar man att ökad ledighet skulle ha negativa effekter för välfärden.
Även myndigheter som Nutek instämmer i att förslaget kommer att innebära ökade kostnader för företagen.
Även HTF, också det ett TCO-förbund, är kritiskt och ifrågasätter om förslaget verkligen ger någon reell förkortning av arbetstiden. HTF vill i stället ha en förkortning av veckoarbetstiden till 37,5 timmar.
NIKLAS HALLSTEDT
Fakta:
Arbetstidskommitténs förslag går ut på att fem nya dagar införs. De nya dagarna och den femte semesterveckan ska kunna tas ut i timmar som sparas i en tidbank. Maximalt 400 timmars får sparas och ledigheten kan inte bytas mot pengar.