Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Scania vill behålla äldre anställda

Trappa ned till 80 procent av arbetstiden med 90 procent av lönen. Det erbjudandet får alla över 62 på Scania.
Publicerad
- Det är helt klart en investering i nästa generations chefer. Vi gör det lite mer attraktivt att stanna kvar och lära upp sin efterträdare, att lämna över stafettpinnen, säger Scanias personaldirektör Magnus Hahn.
Scanias ledning har under flera år funderat på hur man ska få äldre med gedigen kompetens och erfarenhet att orka jobba kvar. Enligt Magnus Hahn har många som passerat 60-årsstrecket tidigare valt att pensionera sig.
- Man tappar kompetens när folk försvinner ut, säger han.
Erbjudandet 62+ riktar sig främst till tjänstemännen. Arbetarna har sedan tidigare ett flexibilitetsavtal som innebär att den som fyllt 62 kan gå i avgångspension.
- På kollektivsidan har man haft mer problem med den fysiska miljön, det har varit tungt och så vidare. På tjänstemannasidan är det brainpower och kompetensöverföring mellan generationer vi vill åt. Då är avgångspension inget bra alternativ, säger Magnus Hahn.
Sifklubbens ordförande Håkan Thurfjell är övervägande positiv till företagets erbjudande.
- Alla äldre vill ju ha det där. Men vi har en medlem som blivit nobbad. Eftersom det är ett ensidigt erbjudande och inte ett avtal är det chefen som avgör, och han ansågs så oumbärlig att han inte kan vara borta en dag i veckan.
- Man kan ju fundera på hur de ska lösa det när han går i pension om tre år, om han anses så oumbärlig nu. Och det måste bli en otroligt bra lönerevision. De kan inte komma smygande med någon miniminivå där.
Från den första januari nästa år ska erbjudandet 62+ gälla.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.