Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Offentliganställda kvinnor tar friår

I vissa kommuner är över 80 procent av dem som utnyttjar friåret kvinnor. En stor del av dem jobbar inom vård och omsorg.
Publicerad
Den första februari inleddes friårsförsök i tolv kommuner. Den som deltar i friåret får 85 procent av a-kassan i ersättning. Förutsättningen är att en arbetssökande erbjuds arbete.
Nu har Miljöpartiet, som drev igenom förslaget, gjort en sammanställning som visar att intresset för friåret varit stort. 1 400 personer hade fått klartecken för friår vid halvårsskiftet. I vissa kommuner tog pengarna slut direkt uppges det i sammanställningen.
En klar majoritet, cirka 70 procent, av dem som tagit ut friår är kvinnor. Katrineholm och Västerås är extremerna med över 80 procent. Miljöpartiets förklaring är att kvinnorna är positivare inställda till friåret eftersom de är mer intresserade av livskvalitetsfrågor än män. En annan möjlig förklaring är att kvinnor oftare har lägre betalt än män och därför inte förlorar lika mycket ekonomiskt på att ta ett friår.
I alla utom två kommuner, Hällefors och Göteborg, arbetar majoriteten av dem som fått friår i offentlig sektor. Miljöpartiet förklarar detta med att det finns en vikariekultur inom offentlig sektor. Det är också inom den offentliga sektorn som behovet av ett friår är störst, anser Miljöpartiet. Framförallt är det personal inom vård och omsorg som har tagit chansen till att göra något annat än det vanliga.
Ett problem med friåret som sammanställningen lyfter fram är att man har svårt att hitta ersättare i vissa yrken. Det gör att exempelvis lärare har svårt att delta i friåret.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.