Nu har Miljöpartiet, som drev igenom förslaget, gjort en sammanställning som visar att intresset för friåret varit stort. 1 400 personer hade fått klartecken för friår vid halvårsskiftet. I vissa kommuner tog pengarna slut direkt uppges det i sammanställningen.
En klar majoritet, cirka 70 procent, av dem som tagit ut friår är kvinnor. Katrineholm och Västerås är extremerna med över 80 procent. Miljöpartiets förklaring är att kvinnorna är positivare inställda till friåret eftersom de är mer intresserade av livskvalitetsfrågor än män. En annan möjlig förklaring är att kvinnor oftare har lägre betalt än män och därför inte förlorar lika mycket ekonomiskt på att ta ett friår.
I alla utom två kommuner, Hällefors och Göteborg, arbetar majoriteten av dem som fått friår i offentlig sektor. Miljöpartiet förklarar detta med att det finns en vikariekultur inom offentlig sektor. Det är också inom den offentliga sektorn som behovet av ett friår är störst, anser Miljöpartiet. Framförallt är det personal inom vård och omsorg som har tagit chansen till att göra något annat än det vanliga.
Ett problem med friåret som sammanställningen lyfter fram är att man har svårt att hitta ersättare i vissa yrken. Det gör att exempelvis lärare har svårt att delta i friåret.
NIKLAS HALLSTEDT