- Det är en klar framgång för oss, säger Ulf Åkesson, arbetsrättsexpert på Sif.
Förkortningen ska föras till en tidbank och tas ut antingen i form av ledighet, kontant betalning eller en pensionspremie.
Nytt är att upp till 200 timmar av den tid som tas ut som betald ledighet återförs som tillgänglig övertid. Därigenom ökar möjligheten att jobba övertid markant. Liksom tidigare gäller att man får jobba 150 timmar övertid per år när "särskilda skäl föreligger". Dessutom kan när "synnerliga skäl föreligger" 75 timmar plus ytterligare 75 timmar tas ut efter överenskommelse mellan arbetsgivare och fackklubb.
Tidigare har, utöver detta, 75 av de övertidstimmar som ersatts med kompensationsledigt fått återföras till övertidsutrymmet. Sammanlagt har det inneburit att man kunnat arbeta som mest 375 timmar övertid per år.
Det nya avtalet innebär att den sistnämna posten, uttagen ledighet som ger möjlighet att arbeta övertid, ökar med 125 timmar per år.
Enligt Ulf Åkesson har den nya varianten kommit till för att få anställda att ta ut sina sparade timmar som ledighet.
Han menar vidare att det inte handlar om att öppna dörren för att tjänstemännen ska arbeta över mer än de redan gör. Sif har tidigare aktivt slagits för att minska övertidsarbetet, framförallt av hälsoskäl.
- Jag värjer mig mot att man så blixtsnabbt talar om ökade övertidsmöjligheter. Man arbetar inte mer, den faktiska arbetstiden ökar inte. Det är det som är intressant om man ser det ur ett skyddsperspektiv, säger Ulf Åkesson.
Han påpekar att det dessutom finns stupstockar inlagda i avtalet. En viktig sådan är att klubben alltid kan begära förhandling om arbetstidens förläggning. I normalfallet gäller att den genomsnittliga arbetstiden, inklusive övertid, inte får överstiga 48 timmar i veckan sett till ett helt år. Kommer inte fack och arbetsgivare överens gäller i stället en beräkningsperiod på sex veckor.
NIKLAS HALLSTEDT