Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Ny arbetstidskonflikt på IBM

Återigen vill företaget jämna ut arbetstidsförkortningen i det centrala kollektivavtalet genom att ta bort tidigare överenskomna lediga timmar.
Publicerad
Redan 2001, när Sif tecknade avtal med Sveriges verkstadsindustrier som innebar en arbetstidsförkortning, beslutade IBM Sverige att säga upp ett lokalt avtal som gav de anställda 39 timmars arbetsvecka plus ett antal extra dagars ledighet, så kallade IBM-dagar. Man ansåg att det inte var rimligt att beräkna arbetstidsförkortningen på en redan kortad arbetsvecka, och höjde därför arbetstiden till 40 timmar i veckan. Sif valde då att stämma IBM i Arbetsdomstolen. Innan frågan avgjordes enades man om en kompromiss som innebar att företaget visserligen höjde den ordinarie arbetstiden till 40 timmar i veckan, men att de anställda kompenserades med tio timmars ledighet per kvartal, enligt ett nytt lokalt avtal. Sedan Sif och Teknikföretagen har enats om ytterligare arbetstidsförkortning i centrala avtalet vill nu IBM inte förlänga överenskommelsen.
- Det är i princip historien som upprepar sig, säger Marina Åman, Sifklubbens ordförande på IBM.
Från facket sida menar man att det aldrig kan ha varit intentionerna med avtalet om arbetstidsförkortning, att man först skulle förlänga arbetstiden.
- Arbetsgivarna verkar använda IBM eller Ericsson som slagträ när de vill testa gränserna. De anställda på IBM är långtifrån nöjda kan jag säga. Vi skickade ut en förfrågan om vad de ansåg, och på några timmar fick vi över 600 svar.
- Vi upplever inte att vi har fått lika mycket som alla andra. Det är så oerhört tråkigt att man inte respekterar intentionerna med avtalet, säger Marina Åman.
När det begav sig 2001 menade Sifs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt att arbetsgivarnas agerande var under all kritik.
- Om arbetsgivaren ensidigt kan förlänga arbetstiden är avtalen bara ett slag i luften. Det är ju fullständigt absurt. Har arbetsgivaren på 30-talsmanér rätt att styra helt över arbetstiden måste vi hitta ett sätt att genom avtal stoppa det, sade han då.
Så har uppenbarligen inte skett.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.