Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Möjlighet växla tid mot pengar föreslås

Kravet att ledig tid ska kunna bytas mot pengar äventyrar inte arbetstidsförkortningen, tror Sif.
Publicerad
För att få med också Sif på remissvaret och skapa facklig enighet i frågan om arbetstidsförkortningen kräver TCO att den nya lagen ska göras dispositiv. Ledig tid ska exempelvis kunna sparas på längre sikt och även växlas in i pengar. Därmed fanns inte anledning för Sif att framhärda i sitt andra krav på en ytterligare semestervecka, enligt Roland Bengtsson, Sifs representant i TCO:s styrelse. Arbetstidskommittén hade i stället föreslagit fem extra lediga dagar som ska kunna tas ut i timmar.
- Genom att ledigheten görs dispositiv klarar man en anpassning till kollektivavtalen. Parterna har möjlighet att välja själva hur arbetstidsförkortningen ska tas ut, säger Roland Bengtsson.
Viktigt är också att den nya ledigheten inte kan ersätta den ledighet som de anställda redan har.
Det har framförts farhågor för att krav på en dispositiv lag skulle äventyra arbetstidsförkortningen. Målet med reformen är ju att minska arbetstiden, men möjlighet att växla in ledig tid i pengar kan i stället ge lönehöjningar. Det är dock inte avsikten. En dispositiv lag är i första hand tänkt för de LO-förbund som har förhandlat sig till möjlighet att byta tid mot tidigare pension, enligt Roland Bengtsson.
- Det skulle förvåna mig mycket om riksdagspartierna skulle frånta parterna rätten att göra det som är bäst för medlemmarna. Vi utgår ifrån att förslaget går igenom

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.