Alla uppmanades ta sitt ansvar. PPR borde ta ansvar för arbetsförhållandena, fackförbund som LO och TCO borde sätta press på moderföretag. Konsumenterna slutligen borde på ställen där vi köper våra kläder ta reda på under vilka villkor de produceras.
Ute på Norrmalmstorg gick modeller i kläder som skulle ha kunnat tillverkas på olika platser i världen där modeindustrin exploaterar sina anställda. Plaggen var lånade från en Second hand-butik men "skulle ha kunnat vara gjorda" i Tirupur i Indien. Där är timlönen mindre än en krona, under laglig miniminivå. Arbetsdagen är 13 timmar och arbetsveckan sex dagar. På ögruppen Saipan i Stilla havet är arbetarna tvungna att skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att inte kräva högre lön, inte bli kära, inte bli gravida, inte gifta sig och inte ägna sig åt religiös eller politisk aktivitet.
I Indiana i USA hotas och trakasseras arbetare som går med i facket. Hälften av de anställda tillhör en etnisk minoritet och 70 procent är kvinnor.
Kampanjen Rena kläder har funnits i Europa sedan 1989 och i Sverige sedan 1998. Bakom den står bland annat Industrifacket, Handelsanställdas förbund, Rättviseakademin och Svenska kyrkans unga.
LISBETH NIEMINEN