Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Modevisning i protest mot textilarbetarnas villkor

Kampanjen Rena kläder ordnade en modevisning mot modeindustrin. Mitt i Stockholm i slutet av oktober. Speakern berättade inte om snitt och material utan om villkoren för textilarbetare.
Publicerad
Aktionen var riktad mot PPR, Pinault-Printemps-Redoute. Ett franskt företag som inte bemödar sig om att fylla ILO:s krav på fackliga och mänskliga rättigheter. Företaget äger märken som Gucci och Yves Saint Laurent men också postorderfirmorna Ellos, Josefsson och La Redoute.
Alla uppmanades ta sitt ansvar. PPR borde ta ansvar för arbetsförhållandena, fackförbund som LO och TCO borde sätta press på moderföretag. Konsumenterna slutligen borde på ställen där vi köper våra kläder ta reda på under vilka villkor de produceras.
Ute på Norrmalmstorg gick modeller i kläder som skulle ha kunnat tillverkas på olika platser i världen där modeindustrin exploaterar sina anställda. Plaggen var lånade från en Second hand-butik men "skulle ha kunnat vara gjorda" i Tirupur i Indien. Där är timlönen mindre än en krona, under laglig miniminivå. Arbetsdagen är 13 timmar och arbetsveckan sex dagar. På ögruppen Saipan i Stilla havet är arbetarna tvungna att skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att inte kräva högre lön, inte bli kära, inte bli gravida, inte gifta sig och inte ägna sig åt religiös eller politisk aktivitet.
I Indiana i USA hotas och trakasseras arbetare som går med i facket. Hälften av de anställda tillhör en etnisk minoritet och 70 procent är kvinnor.
Kampanjen Rena kläder har funnits i Europa sedan 1989 och i Sverige sedan 1998. Bakom den står bland annat Industrifacket, Handelsanställdas förbund, Rättviseakademin och Svenska kyrkans unga.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.