Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Lättare att komma igen om jobbet kan styras

Ju fler möjligheter att anpassa jobbet efter hur den anställde mår, desto större chans att den långtidssjukskrivne återvänder till jobbet.
Publicerad
Det visar en ny studie från Alecta och Karolinska institutet. Flexibiliteten kan innebära möjlighet att arbeta långsammare, få hjälp av arbetskamrater, ha längre raster eller jobba hemma.
Studien sätter fokus på arbetsorganisationens betydelse. Och att anpassningsmöjligheter är ett mått på hur bra arbetet kan inrymma sjuklighet och annan ohälsa.
Enkäten har gått ut till 5 000 privatanställda tjänstemän som år 2000 var sjukskrivna i minst 90 dagar i följd (3 056 svarade). I en grupp med nio olika anpassningsmöjligheter gick över 85 procent tillbaka till arbetet. Bland dem som helt saknade sådana var procenten bara 30 för männen och 45 för kvinnor.
Studien har gjorts av Gun Johansson:
-Att vara sjuk behöver inte innebära att man är oförmögen att arbeta. Sjukfrånvaro speglar förhållanden som kan vara individuella (hälsa, livsstil, ålder), familj och arbete (krav i jobbet, socialt stöd) och samhälleliga (ålder, kön, tillgång till arbete).
I en kommande studie ska doktoranden undersöka vad byte av arbete och/eller arbetsgivare kan betyda för långtidssjukskrivnas möjlighet att återanpassa sig på arbetsmarknaden.

LISBETH NIEMINEN



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.