Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Kärnkraftspersonal kan ges rätt till tidigare pension

1500 tjänstemän som arbetar treskift på kärnkraftverken och driftcentraler kan snart få möjlighet att gå i pension vid 60 år.
Publicerad
En arbetsgrupp, bestående av företrädare för facken och arbetsgivarna inom EFA:s avtalsområde, har jobbat med frågan i ett par år. Sedan gruppen konstaterat att skift- och schemaarbete med inslag av nattarbete är förenat med en rad effekter, både vad gäller hälsan och säkerheten, så är parterna i arbetsgruppen nu överens om att äldre arbetstagare ska få gå i tidigare pension.
Enligt ett förslag ska pensionsrätten gälla från 60 års ålder efter 25 års anställning, varav minst 20 med kontinuerlig treskiftstjänstgöring, med 75 procent av lönen. Nu inleds förhandlingar där en rad frågor måste lösas innan ett avtal kan undertecknas.
En fråga är om rätten till pensionen endast ska gälla den som varit anställd hos samma arbetsgivare under de 25 åren eller om anställningstid hos flera arbetsgivare inom samma avtalsområde ska få räknas ihop. En annan fråga är hur pensionerna ska finansieras.
- Vi har konstaterat att det inte finns möjlighet till det inom det befintliga systemet så vi måste bygga upp ett nytt, säger ombudsman Jan Jangsäter, Sifs företrädare i arbetsgruppen.
De flesta av de berörda tjänstemännen är Sifmedlemmar.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.