Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Känslan av övervakning ofta illa nog

På Fredriks arbetsplats infördes ett kodlås i portarna strax efter att hemmajobb förbjöds. Det som tidigare byggde på förtroende och flex blev uppstyrt och registrerat. "Känslan är att man inte längre är betrodd", säger Fredrik. Att den känslan uppstår kan vara illa nog.
Gabriella Westberg Publicerad
Jeff Chiu/AP/TT
När allt mer data samlas in och sparas uppstår nya problem. Möjligheten att logga anställdas arbetstid och närvaro kan vara lockande för den som har i uppgift att effektivisera verksamheten. Men krockar lätt med den typ av management som bygger på förtroende och flexibilitet. (Mannen på bilden är inte Fredrik i texten.) Jeff Chiu/AP/TT

Fredrik är UX-designer på ett IT-bolag i norra Sverige. Som många andra i hans bransch jobbar han på förtroendetid, eller så kallad "ROWE" (Result Only Work Environment), som innebär att de anställda får betalt utifrån resultat snarare än antalet arbetade timmar. Det har fungerat bra och bolagets resultat har varit ”kanon”, berättar Fredrik.

Därför kom det som en överraskning när Fredrik efter sitt senaste lönesamtal fick besked att han inte längre får ta med sig jobb hem. Allt arbete ska hädanefter utföras från kontoret, meddelade Fredriks chef. Det är fortfarande flextider som gäller, det spelar ingen roll när på dygnet Fredrik och hans kollegor jobbar, men det ska ske från kontoret.

- Det drabbar kanske inte alla lika mycket, men för mig som har familj blir det ju svårt. Om jag måste gå tidigt för att hämta på dagis, kan jag inte ta igen det genom att jobba någon timme hemifrån på kvällen när barnen somnat.  Då måste jag alltså åka tillbaka in till kontoret!

Arbetsgivaren motiverade det med att familj och tv stör för mycket när man jobbar hemifrån, vilket också kom som en överraskning för Fredrik.

Strax efter att den nya regeln införts infördes kodlås på dörrarna till kontoret, och alla fick individuella koder. Medarbetarna fick ingen information om varför det nya systemet infördes. Fredrik och hans kollegor har egentligen inga belägg för att arbetstiderna därmed loggas, men kan ändå inte låta bli att lägga ihop två och två.

- Vi har alla en känsla av att vara övervakade. Arbetsgivaren har ju data på när vi går in och ut genom porten. Och det har resulterat i att vi fokuserar mer på att vara på plats än att göra ett bra jobb. Känslan är att man inte längre är betrodd.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.