Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

ILO-kritik mot svensk pensionslag

Den nya lagen om flexibel pensionsålder underkänns av ILO. Lagen får inte åsidosätta ingångna fackliga avtal, fastslår FN:s organ för arbetslivsfrågor.
Publicerad
Ärendet handlar om en ändring av lagen om anställningsskydd (las) som trädde i kraft 2003.
Lagändringen förbjuder retroaktivt alla kollektivavtalsuppgörelser, som inte ger alla rätt att arbeta fram till 67 årsålder.
Regeringen motiverade lagändringen med att det måste vara möjligt att skaffa sig en större pension genom att förvärvsarbeta längre än 65 år. Denna rätt ger inte kollektivavtalen.
TCO och LO anmälde regeringen till ILO. TCO säger sig också vara för en flexibel pensionsålder. Men man protesterar mot en lag som ogiltigförklarar träffade kollektivavtal.
- Det är principen vi vänder oss emot, säger TCO-ordföranden Sture Nordh.
- Man kan inte stifta lagar som upphäver ingångna avtal som redan är träffade, menar Sture Nordh. Det är en form av retotroaktiv lagstiftning.
- Det är helt enkelt så att med det nya pensionssystemet upptäckte man att många av dem som skulle gå i pension vid 65 inte fick tillräcklig ekonomi för det. Fint, sa man då. Då låter vi dem jobba till 67. men man tog inte hänsyn till hur det påverkade fackliga avtal, säger Sture Nordh.
ILO:s beslut är inte tvingande. Men Sverige har åtagit sig att följa det som ILO beslutar.
- Och det skulle se mycket illa ut om Sverige som i andra sammanhang hävdar folkrätten inte rättar sig efter vad FN beslutar, säger Sture Nordh.
Arbetslivsminister Hans Karlsson säger att regeringen tar ILO:s kritik på största allvar, och att dialog ska upprättas med arbetsmarknadens parter.

THOMAS HELDMARK

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.