Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

IBM:s arbetstidslösning kan vara avtalsbrott

Den lokala överenskommelse som IBM vill driva igenom, som bland annat innebär att en gammal arbetstidsförkortning försvinner, bryter mot det centrala avtalet. Anledningen är att man kan förlora inarbetade timmar från ett år till ett annat.
Publicerad
Vid ett medlemsmöte på IBM i Kista kunde Sifs ombudsman Michael Pannagel meddela att klubben inte kan gå med på det lokala avtal som företaget vill ha. Om det är han och Teknikarbetsgivarna överens. Lokala avtal får nämligen inte i något avseende vara en försämring jämfört med det centrala.
Arbetstidsförkortningen är en het potatis på IBM. I tre avtalsrörelser har man centralt kommit överens om att anställda ska kunna arbeta mindre. I alla tre omgångarna har IBM valt att säga upp lokala avtal om arbetstidsförkortning innan man genomför det centrala avtalets bestämmelser. Så också i år. Nu vill företaget under tre år fasa ut de så kallade IBM-dagarna, motsvarande 40 timmar per år. Samtidigt vill man öka det möjliga antalet timmar att spara från ett år till nästa, från 8 till 16 timmar. De inarbetade timmar den anställde inte tar ut som överstiger 16 försvinner utan kompensation, enligt företagets förslag.
- I det centrala avtalet får man välja om arbetstidsförkortningen ska tas ut i tid, pengar eller pensionsavsättningar. Otroligt mycket tid går förlorad om det här genomförs, och det sparar företaget pengar på, säger Michael Pannagel.
Det var upprörda känslor på Sifklubbens medlemsmöte i går. En handuppräckning visar att majoriteten varit med om att förlora uppemot 20 inarbetade timmar något år, på grund av avtalets regler om att bara åtta timmar får sparas över årsskiftet.
- Någon gång måste vi visa att det får vara nog, Det har varit så många försämringar under flera års tid, säger en medlem.
En annan medlem deltar på telefon:
- Vill de göra sig omöjliga med sina anställda får de göra det. Vi får vara så omständliga och omöjliga det går. Jag är så förbannad att jag inte kan sitta stilla. Jag vankar omkring här.
Medlemmarna är eniga om att det är det centrala avtalet som får gälla, såvida inte företaget kommer med ett sockrat erbjudande.
- Men då måste det vara rejält mycket bättre. Det här är en principsak.
På torsdag ska de centrala parterna, Sif och Teknikföretagen, träffas igen för överläggningar.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.