Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Hundratals rehabföretag blir fem

Tidigare har Försäkringskassan haft avtal med hundratals rehabiliteringsföretag. Nu skärs antalet ner till bara fem. <br />
Publicerad
Åtgärden förväntas bland annat underlätta myndighetens uppföljning av resultatet . Det vill säga i vad mån sjukskrivna får hjälp för att börja arbeta igen.
Det var i början av 2000-talet som sjukskrivningsepidemin började uppmärksammas i debatten. Också av dåvarande Riksförsäkringsverket (nu Försäkringskassan). Det vidtogs åtgärder för att minska antalet sjukskrivna. Inte minst att få i gång rehabiliteringen. En mängd sådana företag bildades snabbt.
Tidigare har enskilda handläggare på Försäkringskassan tämligen fritt kunna välja rehabföretag. Nu ska kontrollen bli bättre, enligt försäkringsdirektör Stig Orustfjord.
- Av över hundra företag som ville teckna avtal med oss var det bara ett mindre antal som fyllde våra krav. Bland dem fick de med mest erfarenhet komma med anbud. Ett krav var att man använder program med kognitiv metod. Det vill säga försöker förändra beteendet.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.