Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Här får du jobba när du vill

Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.
Niklas Hallstedt Publicerad
Fredrik Stehn
Fredrik Stehn

När vi träffar bolagets vd och medgrundare Camilla Agardh på kontoret i Stockholm är hon tydlig med att fria arbetstider är bra affärsmässigt samtidigt som det ger medarbetarna möjlighet att själva planera sin tid och därmed må bättre.

– Det går ofta hand i hand. Mår våra medarbetare bra och jobbar när de är som effektivast når också bolaget bättre resultat. Det här handlar inte om att vi ska vara nya och sköna, utan det finns ett tydligt syfte.

När Camilla Agardh var ny som chef kände hon sig tvungen att säga till om någon kom sent på morgonen, men det var inte en roll hon kände sig bekväm med. Själv kunde hon ju komma och gå som det passade henne, varför skulle inte de anställda kunna göra på samma sätt?

Det var inte ett helt självklart steg. Som chef skulle hon tvingas släppa på kontrollen. Om inte de anställda var på kontoret vissa bestämda tider – hur skulle hon veta att de arbetade?

På Invise började man försiktigt: alla var tvungna att vara på plats mellan klockan 10 och 14. I övrigt var det fritt, så länge man jobbade sina 40 timmar i veckan. Resultatet blev så pass lyckat att de redan efter några månader gick vidare och släppte hela veckan fri.

I dag kan de anställda jobba när och var de vill. Fast måndagsmötet bör alla vara med på. Och det finns även andra realiteter man måste anpassa sig till: kunderna finns i allmänhet på plats dagtid och kollegor kan ha önskemål om mötestider. Och, kanske viktigast av allt, deadlines måste hållas.

Säljaren Marcus Lindgren, som har varit på Invise i ett halvår, ser bara fördelar när han jämför med sitt tidigare jobb.

– Där fanns inte samma flexibilitet. Jag kunde ha varit på affärsresa i Asien och kommit hem på kvällen, dagen efter var jag tvungen att vara på kontoret klockan nio eftersom det var så det skulle vara.

Han ser även en annan poäng med arbetstiderna.

– Man måste lita på varandra. Det går inte att titta snett på kollegor som går hem tidigt på eftermiddagen. Det främjar öppenheten, vi växer som människor, säger Marcus Lindgren.

Teoretiskt går det att jobba stenhårt två dygn i sträck och ta ledigt resten av veckan. Det är dock inget som företaget rekommenderar, och inte heller något som någon anställd gör. Däremot finns det anställda som ibland föredrar att jobba nattetid eller några timmar på helgen.

De allra flesta jobbar dock ganska ”vanliga” tider, men anpassar det till personliga önskemål, och väljer att i första hand sitta på kontoret.

Man måste lita på varandra – Det främjar öppenheten, vi växer som människor

Somliga kommer tidigt. Elias Holm, marketing automation specialist, är nyligen tillbaka från föräldraledigheten. Som småbarnsförälder passar systemet honom perfekt. Han kommer till jobbet redan klockan sju på morgonen och kan därmed hämta tidigare på dagis. Kör det ihop sig med bvc-besök och annat kan han lämna jobbet tidigare utan att känna stress för att han måste tillbaka.

– De flesta jobb har ju något slags flextid, men här behöver man inte rapportera i något system när man går och kommer. Det är lite mer frihet under ansvar, man blir betraktad som vuxen.

Andra väljer att börja lite senare än normalt och i stället sitta kvar på kvällen när de andra gått hem. Sanna Everskog Lund, som även hon jobbar med marketing automation, tillhör de morgontrötta. Ofta dyker hon upp vid tiotiden, ibland blir det först efter lunch.

– På mitt förra jobb började jag klockan åtta på morgonen och var ineffektiv i en och en halv timme. Här är jag effektiv redan från början. En del av mitt jobb är dessutom att vara kreativ, och kreativiteten kommer oftast på kvällen. Då är det skönt att sitta här när kollegorna har gått hem och kunderna slutat ringa.

En annan sak som är bra med fria arbetstider är att hon aldrig behöver kolla med chefen om hon behöver springa ut på ärenden.

– Jag har aldrig varit på en arbetsplats där man litar så mycket på de anställda, man känner sig inte övervakad. Det höjer motivationen.

Nu har det gått tre år sedan fria arbetstider infördes och vd:n Camilla Agardh ser enbart fördelar. Invise har fått nöjdare anställda som presterar bättre. Systemet främjar hälsa och arbetsglädje, något som i sin tur ökar produktiviteten.

– Vi har förståelse för att människor fungerar på olika sätt och att man presterar olika bra vid olika tider på dygnet. Och vi har en förståelse för att jobbet inte är allt i livet. Vi tycker inte att man ska behöva komma hem helt slut. Vi tycker tvärtom att man ska komma hit och få energi som man kan ta med sig hem.

Invise har omkring 25 anställda, men är i stadig tillväxt. Men även om företaget skulle ha 500 anställda skulle arbetssättet med fria arbetstider fungera, anser Camilla Agardh.

– Ja, om ledarskapet är rätt och varje person vet vad som förväntas. Det viktiga är att man som ledare inte kontrollerar för mycket – det dödar kreativiteten och motivationen.

Det finns ytterligare en positiv effekt av arbetstidssystemet. Det har fått fler att söka sig till Invise, intygar Fredrik Fernström, som är medgrundare till bolaget.

– Men det är ingen pr-grej för oss, det primära är att folk ska må bra och få förutsättningar att göra ett bättre jobb. Men det är klart att det finns ett signalvärde i att vi har fria arbetstider, det säger något om oss som företag. Jag vill tro att vårt synsätt på vad arbete innebär skiljer sig från många andras, vi jobbar här tillsammans för att vi brinner för det vi gör. Det kan låta klyschigt, men passion kan inte regleras inom ramarna för arbetstider.

TVÅ ANDRA ARBETSTIDSFORMER

FASTA ARBETSTIDER
Extra betalning i form av till exempel övertid, jourtid och beredskap regleras i kollektivavtal. Finns inte kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om ersättning.

FLEXTID
Du kan välja hur du vill förlägga din arbetstid i början och slutet av arbetsdagen, inom en viss tidsram. Det kan exempelvis vara mellan klockan 7 och 9 samt klockan 16 och 18. Flextid kan inte användas för att ersätta övertid.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Så funkar arbetstidsförkortning

Kortare arbetstid stod högt på Unionenmedlemmarnas önskelista inför årets avtalsrörelse. Hur arbetstiden krymps kan variera mellan företag och till och med inom samma företag. Kollega har kollat hur det funkar i praktiken.
Johanna Rovira Publicerad 4 april 2025, kl 06:01
Arbetstidsbank - så funkar det. En man vid ett skrivbord med en stor klocka framför ansiktet.
Arbetstidsbank - hur funkar det? På vissa företag kan anställda använda arbetstidsbanker för att gå tidigare från jobbet eller få extra semesterdagar Foto: Colourbox.

Parterna har kommit överens om arbetstidsförkortning på flera områden där det hitintills har saknats. Där det redan förekommer  plussas ytterligare ungefär en dag på den befintliga timbanken.  

På många företag fungerar förkortningen som en arbetstidsbank eller ett arbetstidskonto, där det sätts in x antal timmar som tjänstemännen sedan kan plocka ut,  till exempel för att gå tidigare från jobbet eller för extra semesterdagar. På vissa håll kan anställda välja fritt mellan tid, reda pengar och extra pensionsavsättningar. 

Kontot för arbetstidsförkortningen är separerad från andra konton som exempelvis flextid. 

Kollega har ringt runt olika klubbar på företag som har arbetstidsförkortning för att kolla hur det fungerar i praktiken. 

Gunnar Palmberg, Unionenordförande på Skanska Stockholmsklubben: 

Vi har 40 timmars arbetstidsförkortning om året. Timmarna tjänas först in under ett intjänandeår, därefter kan man plocka ut ledig tid i dialog med arbetsgivaren, precis som med all annan ledighet.  Har man timmar kvar vid semesterårets slut, vid månadskiftet mars-april,  får man i stället pengar.  De kvarvarande timmarna kan inte omvandlas till extra pension. 

Martin Nyman, klubbordförande på Holmen Iggesund:

Hos oss på Iggesund har vi 63 timmars arbetstidsförkortning om året och  tillämpar ett lokalt avtal som vi kallar ATK treval.  Vi kan välja mellan ledig tid, mer pension eller pengar, beroende på vilken fas i livet man befinner sig.  Man kan också välja att splittra potten och ta exempelvis en tredjedel i tid, en tredjedel i pengar och en tredjedel i pension, eller hur man nu vill dela upp det.  

Ann-Christin Andersson, avgående sammankallande för Unionenklubben på Samhall:

På Samhall har vi 58 timmar och 20 minuters arbetstidsförkortning per år på en heltidstjänst. Vi har först ett intjänandeår då vi tjänar in tiden och den går varken att växla mot pengar eller extra pension. Först när man slutar  får man ut eventuell resterande tid i pengar. 

Jag tar ofta ut enstaka timmar, men det går också att ta ledigt hela dagar. Säger man till i förväg brukar det aldrig vara något problem att få ledigt, men många hos oss har mycket att göra och har svårt att plocka ut tid så kontona bara växer och växer. 

Christer Persson, klubbordförande på Akzo Nobel, Malmö:

Vi har 84 timmar per år i arbetstidsförkortning, och får ta ut timmarna när vi vill om möjlighet finns, till exempel för att gå hem tidigare från jobbet. Är det några timmar kvar på kontot vid årets slut så får man ut ett engångsbelopp, kontot nollställs varje nytt år. 

Roger Jansson, klubbordförande Sandvik Coromant, Gimo: 

Vi har för närvarande 32 timmar om året som vi tjänar in i förväg – det blir en dag per jobbat kvartal. Vi kan välja mellan att ta ut timmarna i ledig tid, pengar eller som extra pensionsavsättning. Själv har jag valt tid och jag har aldrig några timmar  kvar när kontot nollställs. Men skulle det bli timmar över får man ut det i pengar. 

Simon Salomonsson, ordförande i Vattenfall sektion12, försäljning och service, Umeå. 

– Lejonparten av oss anställda på Vattenfall har 63 timmar arbetstidsförkortning, men det finns lokala avvikelser. Du får timmar så fort du börjar, men om du till exempel anställs ett halvår in på året så får du bara halva antalet timmar och så vidare. 

–  Timmarna kan inte växlas mot pengar eller pension, men använder man inte upp dem, omvandlas de automatiskt till pension vid årets slut. Är du över 65 år eller under 25 år så får du i stället ut resterande timmar i lön. 

 

 

 

Övriga avtal som har kortare arbetstid: 

Gröna arbetsgivare

I avtalet för virkesmätning finns arbetstidsförkortning på drygt 65,2 timmar per år.

Sveriges Textil- och modeföretag samt Teknikarbetsgivarna.

Varje vecka avsätts 82 minuter till en tidbank. Den som jobbar tvåskift får 202 minuter per vecka.

Industriarbetsgivarna:  I avtalen för gruvor, svetsmekanisk industri, stål, metall och byggnadsämne finns arbetstidsförkortning på fyra dagar per år.