- Många arbetsgivare drog sig för att förhandla om avtalen eftersom förhandlingarna varit så tuffa och tekniskt komplicerade.
Ändå har inte alla märkt av att arbetstiden kortats. Av cirka 24 miljoner yrkesverksamma fransmän arbetade drygt 10 miljoner den kortare veckan vid halvårsskiftet i fjol. Än är 35-timmars veckan inte helt genomförd, företag med färre än 20 anställda har fått dispens till 2008.
Frankrike och Italien är de länder som har kortast årsarbetstid i Europa enligt OECD. Till det kommer att pensionsåldern i Frankrike är 60 år, vilket innebär att många går redan vid 57-58 år. Företagarna har hävdat att få arbetade timmar lett till sjunkande produktivitet och ser fram emot att övertidstaket ska höjas till 220 timmar per år. Förutsättningen är att avtal träffas mellan arbetsgivare och fack. Veckoarbetstiden får dock inte vara längre än 48 timmar enligt EU:s arbetstidsdirektiv. Om reformen går igenom är förhoppningen att fler jobb ska skapas i ett land där arbetslösheten de senaste åren stigit till drygt tio procent.
- Arbetslösheten gick inte ned med 35-timmarsveckan. Varför är svårt att säga, men det kan bero på en stelbentare arbetsmarknad där inte är lika lätt att säga upp och korttidsanställa som Sverige, säger Anna Hammargren.
Nu är förhoppningen att en längre arbetsvecka ska skapa fler jobb.
CHRISTINA SWAHN