Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Första ronden i AD om arbetstidstvist

Arbetsgivarna har rätt att säga upp lokala avtal och öka arbetstiden. Det erkände plötsligt Sif och CF under de förberedande domstolsförhandlingarna om arbetstidsförkortningen.
Publicerad
Efter fjolårets avtal om arbetstidsförkortning beslöt IBM, som länge haft 39-timmarsvecka, att först gå upp till 40 timmar. Förkortningen ska ge tre dagar på tre år, vilket motsvarar en minskning av veckoarbetstiden med en timme. Tjänstemännen på IBM skulle alltså inte få en minut extra ledighet.
Att höja arbetstiden på det här sättet strider mot avtalet, hävdade de båda fackförbunden när de stämde IBM och Sveriges verkstadsindustrier i fjol.
Det argumenterade VF:s chefsjurist Anders Weihe emot under de förberedande förhandlingarna i Arbetsdomstolen på tisdagen.
- Det är grundläggande att företag kan säga upp lokala kollektivavtal och luta sig mot centrala kollektivavtal. De som tillämpar kortare arbetstid än 40 timmar har, efter sedvanligt mbl-förhandlingar, möjlighet att höja till 40 timmar, sa Weihe.
Han fick oväntat medhåll från Sifs förbundsjurist Ulf Åkesson.
- Avtalet hindrar inte företagen att lägga ut 40-timmars arbetsvecka. Men i IBM:s fall ska arbetstidsförkortningen göras på 39 timmar. För att förkortningen ska komma tjänstemännen till del ska det baseras på den arbetstid som gällde på arbetsplatsen vid avtalets tecknande.
Det innebär en kraftig kursändring som överraskade både Anders Weihe och rättens ordförande Michael Koch.
- Har jag förstått det rätt tycker ni båda att det är okej att höja arbetsiden. Men VF anser att man ska tillämpa avtalet som det är skrivet, medan CF och Sif att det inte ska tillämpas så enkelt, konstaterade Koch.
Facken tvingas nu skriva om sitt yrkande. Nya förhandlingarna ska hållas i slutet av månaden. Huvudförhandlingarna ska genomföras före sommaren.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.