Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Forskare om kolonialt förtryck i Sverige

Sverige är bäst på jämställdhet vad gäller allas möjligheter. I praktiken har vi en kolonial struktur som legitimerar diskriminering, inte minst etnisk. Det menar forskaren Paulina de los Reyes, Arbetslivsinstitutet.
Publicerad
Offentligt finansierad barnomsorg och föräldraförsäkring har underlättat för kvinnor att förvärvsarbeta.
- Men hur långt har vi egentligen kommit? frågade docenten i ekonomisk historia, Paulina de los Reyes, vid ett seminarium i Stockholm arrangerat av Sif på internationella kvinnodagen.
Inte särskilt långt, svarade hon själv.
- För en kvinna som vill göra karriär och få högre lön är det fortfarande effektivare att byta kön än att satsa på utbildning.
- Sverige har fått fler kvinnliga chefer, ofta med stort ansvar, men de har begränsade befogenheter.
Andra faktorer som enligt de los Reyes beskär kvinnornas möjligheter är deltidsarbete, inlåsning i vissa yrken och arbetsuppgifter, huvudansvar för familjen och lägre pension. Hon räknar även mäns våld mot kvinnor hit.
Särskilt diskriminerade är invandrarkvinnorna. Deras liv är osynliggjort i Sveriges historia. Ett alternativ till osynliggörande är romantisering, exotisering och förfrämligande, hävdar Paulina de los Reyes.
- Den "svenska" jämställdheten har blivit en etnisk markör som verkar förtryckande i stället för som det var tänkt, emancipatorisk. Den sätter gränser både mot invandrargrupper och andra länders jämställdhet.
Paulina de los Reyes räknar upp tillgångar som hon menar förtigs hos invandrare:
Hög utbildningsnivå hos många
Organisationsförmåga, föreningsliv
Nätverksarbete
Förhandlingar med myndigheter (kvinnojourer)
Problemlösning och kreativitet
- Det är svårt att erkänna att det förekommer strukturell etnisk diskriminering i Sverige. Men vi måste börja där.

BJÖRN ÖIJER


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.